Közélet

2011.09.18. 19:24

Tízmillióra nőtt a család hárommilliós autóhitele

Teherautó vásárlására vett fel svájci frank alapú hitelt egy szedresi család. A hárommilliós adósság, ismert és ismeretlen okok miatt tízmilliósra duzzadt.

TEOL/Wessely Gábor

Hogyan lesz egy hárommilliós adósságból egy-két év alatt tízmilliós? Ennek próbáltunk utánajárni. Sajnos a hitelt nyújtó lízingcég nem könnyítette meg a dolgunkat álláspontjának közlésével. Ezért a hozzánk forduló, kétségbe esett szedresi olvasónk, Nagy Jánosné – seregnyi hivatalos levéllel, számlával, dokumentummal igazolt – helyzetismertetésére támaszkodunk.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nagy Jánosné mutatja az üggyel kapcsolatos seregnyi dokumentumot (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

Az asszony férje fuvarozással foglalkozik. Ehhez, 2008-ban lizingeltek egy 18 tonnás teherautót. A svájci frankos hitel összege hárommillió forintnak megfelelő volt, beszámították a közel hétmilliós vételárba a régi kocsijukat is. A részleteket 2009 novemberéig fizették, összesen 2,7 milliót törlesztve. Akkor a férj munka nélkül maradt, s emiatt fizetésképtelenekké váltak. Közben rendületlenül gyarapodott az adósság.

Nagyné szerint a hitelező cég minden uzsoráson túltett: 2010. szeptemberében 3,1 milliós tartozást állapítottak meg, 2010. decemberében meg már négymilliós követelésről küldtek levelet. Úgy döntött a család, hogy ennél az összegnél bármiáron kiszállnak. Szerencsére az asszony fia igérvényt kapott egy hatmilliós bankhitelre, amiből a négymilliót a kocsiért, és a házukon még lévő másfélmilliós tartozást is kifizethetik.

Kérték a lizingcéget, hogy legyen türelemmel augusztusig, mert akkor jutnak pénzhez. Ám júniusban már végrehajtásról és 5,8 milliós tartozásról kaptak értesítést. Lehet, hogy a házuk is odalesz, holott annak semmi köze az autós kölcsönhöz. Arra a dunaföldvári takarékszövetkezettől felvett hitelt terhelték annakidején.

Próbáltak egyezkedni a hitelezővel; sikertelenül. Pillanatnyilag ott tartanak, hogy minden kamattal, költséggel, eddig visszafizetett részlettel együtt, tízmillióba kerülne Nagyéknak a három éve felvett hárommilliós kölcsön törlesztése. Plusz még a kocsi is a lízingcéget illetné. A legutóbbi, szeptember 12-ei levélben azt az értesítést kapták, hogy a négymillió forint kiegyenlítése után még 2,6 milliós tartozásuk marad, ami 40 havi törlesztés esetén, a cascot is beleszámítva, közel, havi 94 ezer forintjukba kerülne.

Természetesen megkerestük a másik felet, a Kristály-Lízing Zrt-t is. Írásban kérték a kérdéseinket, melyekben az irdatlan tartozásnövekedés oka, a ház végrehajtási ügye, és az iránt érdeklődtünk, hogy miért tartanak igényt a tartozáskiegyenlítés után is az autóra. Végül banktitokra való hivatkozással elhárították a válaszadást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!