Közélet

2011.10.20. 18:45

Cafetéria: étterembe csábíthat az új rendszer

A felnőttek csupán öt százaléka jár étterembe, s közülük nyolcvan százalék étkezési jeggyel fizet. Nem csoda, ha hazánkban sorra zárnak be az éttermek, büfék.

TEOL/Venter Marianna

Kevesen járnak étterembe, miközben az olcsó és gyors ételek – a pizza, a hamburger, a hot dog, a gyros – nem veszítettek népszerűségükből, derült ki a Gfk. kutatási adataiból. Hazánkban a felnőttek csupán öt százaléka jár rendszeresen, fele pedig még egyszer sem jutott el vendéglőbe. Franciaországban például az étterembe rendszeresen járók aránya 58-75 százalék között mozog, és az uniós átlag is 52 százalék.

– A rezsiköltség magas, és szinte betarthatatlan szabályok, rendeletek nehezítik az éttermek sorsát, a válságról nem is beszélve – állítják a megyénkben tevékenykedő, hírportálunk által megkérdezett vendéglátósok. Helyzetüket nem könnyíti meg, hogy jövőre változik a cafetéria rendszer, és egyelőre ezen a területen sok a bizonytalanság. Bár nyilatkozóink többsége abban bízik, hogy a melegétel-utalványok felhasználása szigorúbb lesz, vagyis nem az élelmiszerboltokban, hanem az éttermekben, szállodákban lehet majd elkölteni.

Schilling Péter, az egyik szekszárdi étterem tulajdonosa is abban bízik, hogy jövőre többen használják fel étkezésre az új, Széchenyi Pihenő (SZÉP) Kártyát. Munkanapokon a menü egyfajta stabilitást nyújt a vállalkozásnak, de emellett a cél az, hogy minél több vendég betérjen hétvégén is. Mint mondta, sajnos jelenleg egy szűkebb réteg engedheti meg magának azt, hogy házassági évfordulóját, születésnapját, ballagását, a diplomaosztó utáni vendéglátást és a családi ünnepeket étteremben tartsa...

A cikk folytatását elolvashatja a Tolnai Népújság október 21-i, pénteki számában! 

TEOL/Venter Marianna -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!