Közélet

2011.10.22. 07:08

Szorgos kezek tartják rendezetten a csinos kis falut

Attala az egyik legrendezettebb, legmutatósabb település a dombóvári kistérségben. A helyi gazdák, és a lakosság legnagyobb része sokat tesz azért, hogy a falu külleme ilyen legyen.

Rácz Tibor

A motoros láncfűrész sírásától hangos mostanában az attalai határ. A Start mintaprogramnak köszönhetően állami pénzből foglalkoztatja az önkormányzat a közmunkásokat, akiknek egy része a földutak mentét takarítja, szabadítja meg a bokroktól, cserjéktől.

Fontos tranzitvonala a falunak a Szentivánpuszta melletti földút, ugyanis a teherautók ezen közlekednek a földekről a szárító üzem felé. Az alig kilencszáz lelkes településen a mezőgazdaság jelenti az egyik fő kereseti lehetőséget, igaz, Gelencsér István polgármester szerint Attalán a gazdálkodás inkább életforma.

- Szerencsések az itteniek, sokuknak fia, vagy fiai születtek, akik tovább tudják vinni a családi gazdaságot. A helyi iparűzési adóból befolyó összeg hetven százalékát a mezőgazdasági vállalkozások fizetik az önkormányzatnak.

Ennek ellenére a munkanélküliség, mint probléma nálunk is jelen van, de a mintegy harmic állástalanunkból most 15-en az állami segítséggel futó programnak köszönhetően valamiféle megélhetési lehetőséghez jutottak.

A földutak mellett a csapadékvíz-elvezető árkákokat tartják karban, a későbbiekben pedig majd járdákat építenek a faluban - tette hozzá. Ám a járdaépítésekkel még várni kell, ugyanis azt  majd az után kezdené el az önkormányzat, ha már befejeződött a szennyvíz csatorna rendszer kiépítése.

Gelencsér István elmondta, a lakosság ötven százaléka egy összegben befizette a 180 ezer forint hozzájárulást, a maradék pedig a részletfizetést választotta. Éppen ezért tartja fontosnak, hogy minél előbb elkezdődjön a munka, ám legoptimistább számításai szerint is csak a tavasz beálltával indulhat el az építkezés.

- Jelen pillanatban arra várunk, hogy a közbeszerzési pályázatot kiírhassuk. Ha az idei évben ezt rendben le tudjuk zongorázni, akkor jövő ilyenkorra körülbelül befejeződhet a beruházás - húzta alá Gelencsér István.

- Negyven millió forintot nyertünk arra, hogy itt egy úgynevezett integrált közösségi teret alakítsunk ki - mondta Gelencsér István. - Ezt az épületet rendbehozzuk, a klub mellé pedig internetszoba, könyvtár és egy vállalkozás költözik. A tér rendezésével mindent egy helyen kínáló, napjaink igényeinek maradéktalanul megfelelő, emberléptékű, élettel teli és ezzel együtt nyugalmas központunk lesz.

A falu pedig már most is rendezett, csinos képet mutat, nemrég  egy nyertes pályázatnak köszönhetően tizenhárom millió forintból sikerült akadálymentesíteni és kívül-belül rendbehozni a polgármesteri hivatalt. Az irigylésre méltóan ellátott óvoda ugyancsak idén esett át egy felújításon.

Fontos, hogy a kicsik helyben tanuljanak

Gelencsér István polgármester mindenekelőtt a nemrég átadott, helyben újdonságnak számító piactérre is büszke, ám a legbüszkébb arra, hogy a faluban még mindig működik az iskola. Igaz, összevont osztályokban huszonkét alsótagozatos gyermeket tanítanak az épületben a pedagógusok, de szerinte fontos, hogy a kicsik helyben tudjanak pallérozódni, éppen azért, hogy a szülőfalujukhoz való ragaszkodásuk kialakulhasson.

Mint mondta, ez jellemző Attalára, mármint, hogy a fiatalok nem vándorolnak el, hanem éppen ellenkezőleg. Több olyan példa is van, hogy Kaposvárról, vagy Dombóvárról a szülői, vagy nagyszülői házba költöztek a fiatalok, akik szintén igyekeznek szépen, rendben tartani a házukat, portájukat, ami egyébként szinte az összes attalaira jellemző.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!