Közélet

2011.10.31. 19:59

Tapasztalatot gyűjtöttek a románok Magyarországon

Marianna Mircea polgármester vezetésével önkormányzati képviselőkből álló, tizenhat fős delegáció látogatott Paksra és annak környékére Cernavodából.

Vida Tünde

A romániai Cernavoda város atomerőművének első blokkját 1996-ban, másodikat 2007-ben helyezték üzembe, az itt termelt villamos energia húsz százalékot tesz ki az ország termeléséből. Az erőmű harmadik blokkja építés alatt áll.

Marianna Mircea azt mondta, Magyarországgal ellentétben náluk nincs információtovábbításért felelős és ellenőrzésre jogosult társadalmi szervezet, de a fukusimai események rávilágítottak, hogy erre szükség van.

A polgármester rámutatott, hogy a GMF, azaz a nukleáris létesítmények környezetében lévő települések nemzetközi szervezetének találkozóin már megismerte a magyarországi gyakorlatot. Látogatásuk célja az volt, hogy a paksi atomerőmű 12 kilométeres körzetében fekvő települések alkotta TEIT működését megismerjék.

Gáncs István, a Társadalmi Ellenőrző Információs és Területfejlesztési Társulás társelnöke hangsúlyozta, hogy azért esett Magyarországra a választás, mert nem egy távoli, nagyon eltérő közeg gyakorlatát szeretnék megismerni a román erőmű környékén élők, hanem egy, az övékhez hasonlóét. Hozzátette, a TEIT ráadásul rendkívül sok tapasztalattal bír, hiszen jövőre lesz húsz esztendős.

A vendégek programját úgy állították össze, hogy minél többet mutassanak meg az atomerőművel és a mellette megépült kiégett kazetták tárolójával kapcsolatos ellenőrzési és tájékoztatási munkáról.

A program Kalocsán, a TEIT központjában kezdődött, ahol Török Ferenc elnök fogadta a delegációt, látogatásuk első napjának délutánján Gerjenben jártak, itt Máté Dénes polgármester beszélt arról, hogy lassan tíz esztendeje kontrollálják az atomerőmű környezetre gyakorolt hatását független mérőeszközökkel, amelyek adatait több honlapon publikálják.

A vendégek nagy érdeklődést mutattak az iránt, hogy miként jutnak a nukleáris létesítményekre vonatkozó információhoz a környékbeli településvezetők és a lakosság.

Gáncs István beszélt nekik arról, hogy szoros a kapcsolat a polgármesterek és atomerőművi vezetők között, a településvezetők szükség esetén közvetlen kontaktust tudnak teremteni, gyorsan információhoz jutnak. Ennek, mint mondta, rendkívül nagy jelentősége van, hiszen a környékben élő ötvenhatezer ember korrekt tájékoztatása a tét. A delegáció látogatása másnapján Pakssal, az ottani önkormányzati munkával és az atomerőművel ismerkedett. 

Vida Tünde -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!