Közélet

2011.10.06. 14:10

Zugfőzdékre és bögrecsárdákra csap le a kommandó

Csúcstermés volt az idén gyümölcsből is, így az átlagnál többen főztek vagy főzettek pálinkát. A pálinkakommandók elsősorban az illegális kereskedelmet próbálják felderíteni.

Mauthner Ilona

Tavaly a szeszfőzdékben 900 ezer kiló gyümölcsből közel 65 ezer liter, az idei esztendőben 1,5 millió kilogramm gyümölcsből 120 ezer liter pálinkát készítettek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Fülöp Ferenc igazgató (jobbra) és Sándorfi Zsolt osztályvezető egy lefogalt italt vizsgál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei raktárában Fotó: Mártonfai Dénes
[/caption]
- A magánfőzésben előállított párlatokat elsősorban az alsó árfekvésű, „talponálló” kocsmákban keresünk, de volt már lefoglalásunk piacon is, amikor a bérfőzésben előállított pálinkáját értékesítette a főzető - mondta Fülöp Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei vám- és pénzügyőri igazgatóságának igazgatója. Tolna megyében az ellenőrzések során 20 esetben történt lefoglalás, és ennek eredménye a közel 2 milliós jövedéki bírság kiszabása is.


Az illegális kereskedelem állítólag jól jövedelmez. Az ötvenfokos pálinka házi kifőzésének (házilag összeállított  készülékkel) költsége literenként néhány száz forint, a szeszfőzdékben pedig ezer forint körül kérnek érte. A feketepiacon ezt az összeget meg lehet duplázni, vagy háromszorozni, ami még így is jóval olcsóbb, mint a zárjeggyel ellátott bolti ital. Viszont nem lehet tudni, valójában mi van a palackban.

Ezért aztán a vámosok mobil laboratóriumokkal igyekszenek növelni az ellenőrzéseik hatékonyságát. Tolna megyében a már említett lefoglalások közül négy esetben volt szerepe a mobil laboratóriumnak.

A pálinkafőzés, valamint az értékesítés szabályairól a Tolnai Népújság október 7-i számának 3. oldalán olvashat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!