Közélet

2011.11.19. 13:28

Felháborító hiány, vagy értehető gyakorlat?

Az ügyelet nem oldható meg akkor, ha a patikákban csak egy gyógyszerész dolgozik. Pénz pedig nincs arra, hogy mindenhol alkalmazzanak még egy főt.

Molnár Ágnes

Hiába van négy gyógyszertár a városban, egyikben sincs ügyelet – panaszkodott egyik idős olvasónk. A nevét elhallgatni kívánó hölgy elmondta, sok itt lakó van felháborodva emiatt, hiszen szükség esetén Szekszárdra kell utazniuk. Már aki tud – tette hozzá. Majd elmesélte, számos alkalommal faggatta a patikákat, miért nincs ügyelet, és azt a választ kapta, hogy nincs rá szükség.

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, a háttérben számos tényező áll még. A miértekről dr. Lukács Ádámot, a megyei tisztifőgyógyszerészt kérdeztük.

Mint kiderült, a szolgálati rendet (beleértve a rendes nyitva tartást és az ügyeletet) alapvetően az üzemeltető alakítja ki, figyelembe véve a település önkormányzatának kívánalmait, illetve a helyi igényeket.

Tolnán évekkel korábban volt éjszakai ügyelet, ám ennek kihasználtsága minimális volt. Ezért alakult ki a jelenlegi rendszer, ahol hétköznap este kilenc óráig bárki kiválthatja a receptjeit, sőt hétvégén is az igényeknek megfelelő szolgálati rendet alakítottak ki.

Fontos tudni továbbá, hogy semmilyen előírás nincs arra vonatkozóan, hogy egy patikának éjszaka is „nyitva kellene lennie", már csak azért sem, mert ez az orvosi ügyelettel ellentétben nem szerves része az egészségügyi alapellátásnak. Szintén megjegyzendő, hogy ma Magyarországon nem üzemelhet a patika gyógyszerész jelenléte nélkül.

Mivel Tolnán négy patikából háromban csak egy gyógyszerész dolgozik, nem lehet elvárni tőlük, hogy heti 168 órát bent legyenek. Nyilván megoldást jelenthetne, ha mindenhol plusz egy főt tudnának alkalmazni, ez azonban a mai nehéz gazdasági viszonyok között nem valósítható meg.


További részletek a Tolnai Népújság november 19-i, szombati számában!

Molnár Ágnes -->

Ezek is érdekelhetik