Közélet

2012.05.06. 16:46

Aggasztó az alacsony vízállás

Panaszkodnak a tolnai horgászok, kajakosok: nagyon kevés a víz a város alatti Felső-holtágban. Az utánpótlást a faddi holtágból lehetne biztosítani, Faddon viszont előbb a paksi erőmű felől érkező nagyobb mennyiségű vízre várnak.

TEOL/Steinbach Zsolt

Fél méteres vízoszlop. Többek szerint ennyi hiányzik jelenleg a tolnai Felső-holtágból. Más kérdés, hogy mihez képest. A jelenlegi vízállás ugyanis a tolnai városháza munkatársa, Honti Máté tájékoztatása szerint 438 centiméter, az üzemi vízszint pedig májusban 470 és 386 között lehet.
Ám aki lemegy a tolnai Duna-partra, láthatja, hogy tényleg alacsony a víz.

Már egy hónappal ezelőtt is foglalkozott lapunk a témával. Akkor horgászok jelezték az alacsony vízállást, ami önmagában, a csapadékviszonyokat tekintve érthető is lehet. Azt azonban nem értették a pecások, hogy emellett még miért engedik a Felső-holtágból a vizet a Mádi-Kovács zsilipen keresztül a déli ágba.

Bő egy hónapja azt az információt kaptuk, hogy a vízeresztéssel egy vízcserét készítenek elő, ami javítani fogja a vízminőséget. Az utánpótlást Paks, illetve Fadd felől akkor néhány héten belül várták. Eddig azonban hiába, a lassú vízeresztés viszont tovább folyt a déli ágba. Most pénteken azonban Honti Máté tájékoztatása szerint lezárták a zsilipet.

Ifj. Németh István, a Tolnai Horgász Egyesület elnöke érdeklődésünkre közölte: körülbelül két hónappal ezelőtt tett hivatalos jelzést az alacsony vízállás miatt, azóta pedig még kétszer, de változás nem történt. Azt mondta, volt már ugyan a mostaninál alacsonyabb is a Felső-holtág szintje, ezzel együtt szerinte aggodalomra ad okot a jelen helyzet...

A teljes írást a Tolnai Népújság május 7-i, hétfői számában olvashatja! Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő! Részletek itt! Kérje ingyenes próbaszámunkat: itt!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!