Közélet

2012.05.18. 10:55

Aranyat ért a diákok szorgalma

Eseménydús időszakot zártak a BONI moderntánc tanszakos tanulói. Három nívós versenyen is bizonyították felkészültségüket, mindegyiken kimagasló eredményeket értek el Szarvas Szilvia tanítványai, akinek ugyancsak elismerték munkáját.

TEOL/Vizin Balázs

Óvatosan, kissé bátortalanul lépkedtek a tanári iroda felé. Útközben vissza-vissza pillantottak a próbateremre. A bonyhádi moderntánc tanszakos növendékek nem tagadták a velük készített beszélgetés során, hogy a színpadon otthonosabban mozognak, mint a riportalanyok szerepében. Igaz, csak a kezdésnél volt szükség Szarvas Szilvia bíztató szavaira, utána már zökkenőmentesen meséltek legutóbbi sikereikről a diákok.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kulcsár Csenge Kata (elől) Szőts Rita, Pusztai Eszter és Ujvári Bors Benedek Szarvas Szilvia táncpedagógussal próba közben (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

Kulcsár Csenge Kata, Pusztai Eszter, Szőts Rita és Ujvári Bors Benedek is tagja volt annak a nagy csapatnak, amely az Országos Modern- és Kortárstánc tanulmányi versenyen, a IV. Esély a Művészetre Országos Táncfesztiválon, valamint a XV. Apáczai Táncfesztiválon remekül szerepeltek. Szólóban és csoportban is kimagasló eredményekkel büszkélkedhetnek, a három megmérettetést tekintve közel 20 dobogós helyezést hoztak el. Koncentráltság, összhang, a produkció iránti alázat – bár a reflektorok fényében nem gondolnak erre, a fiatalok szerint ezek nélkül elképzelhetetlen a jó eredmény.

Akkor is egy húron pendültek, mikor a jövőbeni céljaikról kérdeztük őket. Mind a négyen úgy gondolták, hogy a tánc néhány év múlva is fontos szerepet tölt majd be az életükben, és az itt elsajátítottakra alapozva, ilyen irányba szeretnének továbbtanulni. Kilenc éve működik moderntánc tanszak a városban, kezdetben a Széchenyi István Általános Iskola, jelenleg pedig a Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény (BONI) szárnyai alatt.

– Két-három év elteltével már mutatkoztak szép eredmények, azonban az igazi átütő sikerre 2011-ig kellett várni, mostanra ért be a munkánk gyümölcse – vette át a szót Szarvas Szilvia. A völgységi táncpedagógustól megtudtuk, jelenleg közel 100 növendékük van a tanszakon, közülük többen már óvodás, vagy első osztályos koruktól járnak a próbákra.

Csenge, Eszter, Rita, és Bors is közéjük tartozik – pillantott az asztalnál ülő fiatalokra. A diákok ennek kapcsán azt mondták, fantasztikus élményekkel gazdagodtak az elmúlt években. Úgy vélekedtek, hogy a mozgással egyre több érzést tudnak közvetíteni a közönség felé, amely felemelő számukra. – Meggyőződésem, hogy a tánc és a művészet jelentette varázs átörökíthető – fűzte hozzá Szilvia.

Nagyon fontos – folytatta –, hogy amit a művészetről át szeretne adni a tanítványoknak egy pedagógus, arra ő is legalább olyan tisztelettel és alázattal gondoljon, mint ahogyan azt a növendékektől elvárja. Szerinte akkor működik sikeresen egy csoport, ha a tanár és a diák közötti őszinteség nem csorbul, mivel a nevelési folyamatban kölcsönösen hatnak egymásra. Egy koreográfia is akkor érik be igazán, mikor a táncosok megérzik egymás rezdüléseit a színpadon – világított rá Szilvia.

A táncpedagógust is nagy siker érte

Az Oktatási Hivatal Szarvas Szilviát kérte fel, hogy állítsa össze a három év múlva esedékes modern- és kortárstánc verseny tananyagát. Erről a napokban tájékoztatták. Arra kapott megbízást, hogy az általános iskolásoknál dolgozzon ki új gyakorlatokat és azokat fűzze csokorba. A kiforrott versenyanyagról előzetesen videofelvételt is készíteniük kell, amelyen két ifjú völgységi tehetség: Nier Janka és Kulcsár Csenge Kata mutatja majd be az országos tudáspróbára szánt koreográfiákat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!