Közélet

2012.05.19. 15:51

Az állam fizeti a kimérést

Mintegy 2 millió hektár rendezetlen, osztatlan közös tulajdonú termőföld van hazánkban, ami közel 272 ezer földrészletet és 2 millió tulajdonost jelent.

TEOL/M.I.

Tolna megyében 24 ezer hektár körüli az osztatlan tulajdonú termőföld, ez 8700 földrészletet érinthet. Jelentős változást hozhat, hogy az Országgyűlés idén januárban módosította a földrendezésről és földkiadásról szóló törvényt. A jogszabály kimondja, hogy a 2012. június 1-jéig kérelmezett földmegosztás költségét az állam viseli.

Az önálló ingatlan kialakítása iránti kérelmet tehát ez év június 1-ig lehet benyújtani a körzeti földhivatalhoz. Ennek elmulasztása jogvesztő, tehát a határidő lejárta után már csak saját költségen lehet a mérést kérvényezni. Az osztatlan közös földtulajdon rendezésével könnyebb a föld értékesítése, hasznosítása, támogatás igénylése.

A rendszerváltás után a termelőszövetkezetek által használt termőföldek nagy része, mintegy 2,5 millió hektár osztatlan közös tulajdonba került. Az elmúlt 20 évben, a múlt év végéig csak 240 ezer tulajdonos (500 ezer hektáron) kérte a tulajdoni hányadának megfelelő, önálló ingatlan kialakítását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!