Közélet

2012.05.09. 17:16

Elszállítottak hatszáz tonna hulladékot

Megtisztult a város, befejeződött a tavaszi lomtalanítási akció. Hatszáz tonna hulladékot szállított el a közszolgáltatást végző cég.

V. T.

A heti szemétszállítási járatot követve járták a DC Dunakom munkatársai végig a várost és a külső településrészeket, és szedték össze a lakosság által kihelyezett lomokat.

Összesen 487 forduló van a hátuk mögött, a két rakodógépet tíz teherautó szolgálta ki a családi házas övezetben, a lakótelepen pedig a lomtalanítás felirattal ellátott konténereket gyűjtötte be 3-4 erre alkalmas jármű.

– A tapasztalatok pozitívak – vázolta Puskás János, a DC Dunakom Kft. ügyvezetője. Nem csak azért, mert több az elszállított mennyiség a tavalyinál, hanem mert idén már jellemzőbb volt az elkülönítés: az ágakat, rőzséket kötegelve, a többi hulladéktól távol helyezték ki, és a lakosság kivette részét a takarításból még a lakótelepen is, így a vonulási útvonalak tiszták maradtak.

Bár minden hónap második szerdáján házhoz mennek az elektronikus hulladékért, ezt pluszban a lomtalanítás előtt is megtették, így 3,5-4 tonna elektronikus hulladékot tudtak a többitől elkülönítve beszállítani.

Az ügyvezető emlékeztetett rá, a január elsejével induló hulladékgazdálkodási rendszernél elvárás, hogy minél több hulladékot térítsenek el a lerakótól.

Ezt a célt a hulladéklerakás díjában is megjelenítik: olcsóbban veszik át azt a szemetet, amelyik nem tartalmaz mindennemű anyagot. A jövőben a háznál történő szelektív gyűjtés feltételeit is erősítik, mindenki kap erre alkalmas zsákokat, illetve négyezer komposztláda is gazdára talál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!