Közélet

2012.05.04. 12:57

Év rendőre 2012: ők kapták meg az elismerést

Két rendőr, akik szinte semmiben sem hasonlítanak egymásra, legfeljebb csak abban, hogy szeretett foglalkozásukat hivatásuknak tekintik.

TEOL/Ihárosi Ibolya

A szakmai javaslat alapján a megyeszékhely közgyűlése az Év rendőre 2012 címet adományozta  Buda Bernadett őrnagynak, a városi rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési kommunikációs és bűnügyi főelőadójának, valamint Trucza Szabolcs századosnak, igazgatásrendészeti osztályvezetőnek.

Dr. Buda Bernadett mondhatni családi indíttatásból lett rendőr. Családjában szinte minden férfi katonatiszt, vagy rendőr. Ennek ellenére, vagy éppen ezért nem igazán támogatták pályaválasztását.
Szerette a vádelőkészítő munkát is, de a bűnmegelőzésről kimondottan lelkesen beszél. Mert érdekes, sokrétű munka. Kiadványokat készítenek időseknek, egyedülállóknak arról, mit tegyenek és mit ne, hogy ne váljanak áldozattá.

Különféle programokat szerveznek a gyerekektől az idősekig szinte mindenkinek. A középiskolásokat például a drogoktól próbálják kiadványokkal, előadásokkal megvédeni. A gyámügytől a nagycsaládosok szervezetén keresztül sok szervezettel működnek együtt. Nem szólva a gyermekvédelmi, oktatási  intézményekről. Az elismerés indokolásában éppen az szerepel, hogy mindezekkel élő, napi kapcsolatokat alakított ki.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Buda Bernadett lelkesen beszél a bűnmegelőzésről (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

A sajtó tájékoztatása csak munkája kisebb részét teszik ki, hangsúlyozta. A család és hivatás összhangjáról pedig azt mondta, egy civil férj aligha értené meg, hogy csak a munkaidőnek van vége 16 órakor. Munka, előadás, rendezvény, jut későbbre és a hétvégére is. 

Névjegy

Dr. Buda Bernadett Salgótarjánban született 1975-ben. Érettségi után bűnügyi szakon végezte el a rendőrtiszti főiskolát, ahol megismerkedett a férjével, aki szintén rendőrtiszt és egy évvel fölötte végzett. 1999. július 1-jétől a Szekszárdi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályán vizsgálói, csoportvezetői, majd megbízott osztályvezető-helyettesi beosztásokban teljesített szolgálatot. 2008. április 1-jétől a kapitányságvezető közvetlen alárendeltségében kommunikációs és bűnmegelőzési kiemelt főelőadói feladatokat lát el. Munka mellett végezte el a jogi egyetemet. Két gyermekük van, az egyik már iskolás, a másik szeptemberben kezdi tanulmányait.

Trucza Szabolcs, némi kitérővel, de előre megfontolt szándékkal választotta ezt a hivatást. Olyasmit keresett, ami biztos megélhetést és megbecsülést jelent, amire családot lehet alapozni.
És nem csalódott. 

Nem tiltakozott, amikor a kérdésben a majdnem hivatalnoki munka fogalmazódott meg az igazgatásrendészettel kapcsolatban. Mint elmondta, a rend iránti belső igényének éppen megfelel ez a szabályozott szakterület. Az is előnye, hogy kötött munkaidőben dolgoznak.

Ugyanakkor az is hangsúlyozta, hogy a szabálysértési ügyintézés nagyon is rendőri feladat. Éppúgy fel kell deríteni kicsiben, hogy mi történt, mint a bűnügyek esetében. Nagy figyelmet is igényel ez a munka, mert gyakran változnak a jogszabályok és nem feltétlenül előnyükre. A szabálysértési kódex például nem éppen az átláthatóság, használhatóság irányába változott.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Trucza Szabolcs elárulta, erős a rend iránti belső igénye (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

A fegyvertartás engedélyezésének változása, miszerint csak az első fegyverhez kell beszerezni a hatóság engedélyét, kevesebb papírmunkával jár a vadászok és így a rendőrök számára is. Előbbiek nyilván örülnek is neki, de az osztályvezető úgy vélekedik, nem igazán szerencsés a fegyverjogszabályok túlzott liberalizációja.

Névjegy

Trucza Szabolcs, 1975-ben született Bonyhádon, érettségi és a sorkatonai szolgálat után üzletvezetői képesítést szerzett, három évet dolgozott a vendéglátásban, majd szociálpedagógus diplomát szerzett. Hivatásos szolgálatát a Budapesti Határőr Igazgatóságon kezdte 2002 augusztus 1-én, 2008-tól szolgál a Szekszárdi Rendőrkapitányságon, 2010. március 1-től az Igazgatásrendészeti Osztály vezetője. A Pécsi Tudományegyetem harmadéves joghallgatója. Nős, felesége is rendőr, Csaba fiúk 2,5 éves, második fiúk születése május 4-én várható. Kevés szabad idejében főként erdélyi szerzők regényeit olvassa szívesen, érdekli a történelem. Zenében kedvence az erdélyi népzene és rock.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!