Közélet

2012.05.06. 14:59

„Mert Faddnál nincs jobb hely a megyében”

A művelődési házban előadások, a Bartal kertben logikai és ügyességi játékok és az Európai Unióval kapcsolatos tájékoztatók. Faddon volt a megyei Európa Napi Majális.

TEOL/S.Zs.

– Mert Faddnál nincs jobb hely a megyében – adta meg a választ egy láthatóan kellemesen szórakozó férfi arra a kérdésre, hogy miért éppen Faddon volt szombaton az Európa Napi Majális. A nagyközség ugyanis azon 15 hazai település közé tartozik, ahol programokat szerveztek a Schuman-nyilatkozat évfordulójának kapcsán. Ez volt az a beszéd, amely 1950. május 9-én megalapozta az Európai Unió létrejöttét, így ilyenkor Európa-szerte vannak hasonló rendezvények.

A majális jellegű, családi programon volt főzőversenyen, amelyen Horváth István rántott halát találta legfinomabbnak a zsűri, de természetesen több, az EU-val foglalkozó érdekesség is szerepelt a kínálatban. Így például logikai és ügyességi játékok, valamint tájékoztatók várták a fiatalokat és szüleiket a Bartal kertben.

– Az emberek érdeklődése az Unió iránt régebben sokkal általánosabb volt, mára viszont speciálisabb kérdésekkel érkeznek – mondta el Dombai Szilvia, a szervező Europe Direct – Európai Információs Pont Tolna megyei irodájának vezetője. Az EU által meghatározott idei prioritások közül az agrárpolitikáról hallhattak előadást az érdeklődők a művelődési házban. Itt Tóth Péter, az Agrár Európa Kft. ügyvezetője a következő évek közös agrárpolitikájának változásairól beszélt, illetve szót ejtett az új pályázati lehetőségekről és szabályozásokról is.

Mivel 2012. az aktív idős kor és nemzedékek közötti szolidaritás európai éve, ezért ezzel kapcsolatban is szerveztek kerekasztal-beszélgetést a faddi rendezvényre, amelyen Sas Erzsébet volt a nyugdíjasok beszélgetőpartnere. A napot a faddi civil szervezetek kulturális és sport bemutatója zárta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!