Közélet

2012.05.01. 17:40

Mindenkit ámulatba ejtett a király megkoronázása - fotók!

A bátaszékiek és vendégeik idén is élőben nézhettek végig egy királyi koronázási ceremóniát. A rendezvény mindenkit ámulatba ejtett.

TEOL/Molnár Ágnes

Fotó:

Nagy nap virradt április utolsó napján a királyi udvartartásra és a város lakóira. Az izgalommal teli várakozás egyre csak fokozódott, az utcák csendjét dobpergés és ostorcsattogás törte meg. Nem mindennapi esemény volt készülőben, melyre a település apraja-nagyja kivonult.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Már februárban eldöntötték szavazással a gimnázium tanulói, hogy Horváth Dávid lesz idén II. Géza király, hitvesét, Eufrozinát pedig Sztojka Krisztina alakítja (Fotók: Kiss Albert)
[/caption]

És egyszer csak egy díszes menet bontakozott ki a távolból, a 250-300 ember között pedig csak úgy ragyogott maga II. Géza. Az udvartartás peckesen menetelt előre, hogy útjuk során a trónörökös hitvesét, Eufrozinát a trónra ültethessék, melyet a daliás legények a fáradtság cseppnyi jele nélkül hordoztak a karjukban. Pedig betyár meleg volt ezen a napon is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Íme a király, teljes harci díszben
[/caption]

A korhű öltözetbe bújt katonák, apácák, udvarhölgyek, boszorkányok, népviseletbe öltözött menyecskék és a menet többi tagja a forrósággal dacolva a romkert felé vette az irányt, hogy kezdetét vehesse a nagy esemény, II. Géza királlyá koronázása. Nincs az a pompa, ami felérne a különleges köntösbe bújtatott várkert látványával, ahol a püspökök már várták a trónörököst.

A sok évszázados szertartás most olyan elevenen tárult az érdeklődők szeme elé, mintha egy kicsit mindannyian visszarepültek volna a múltba. A püspökök és a leendő uralkodó is díszes, az alkalomhoz illő ruházatot öltött itt magára. II. Gézát bekenték szent olajjal, átadták neki a kardot, a királyi méltóság gyűrűjét, majd kezébe vette a jogart, az almát, és végül a fejére helyezték az ország koronáját.

Utóbbi Eufrozina királynét is megillette. A különlegesen szép, alkalomhoz illő dallamok és az élő zenekar játéka tökéletes kiegészítése volt a ceremóniának, a főként fiatalokból verbuválódott színészek pedig remek alakítást nyújtottak.

A nem mindennapi programok azonban a szertartással még nem értek véget. Fresco Bello ügyes kezű zászlóforgató és zászlódobáló játéka is ámulatba ejtette a közönséget, csakúgy, mint az I. András királyrend harci bemutatója. Később májusfa állítás, számos kulturális program, bográcsos főzőverseny és szabadtéri bál csábította maradásra a jelenlévőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!