Közélet

2012.05.02. 17:38

Sokan nincsenek tisztában a szabályokkal

Bár a KRESZ már két és fél éve megváltozott, és a bringásokat is több ponton érinti, sokuk nem veszi figyelembe, vagy nem is hallott a módosításokról.

TEOL/M.Á.

Ez derült ki a McDonald’s BringaMánia, és a Semmelweis Egyetem Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszéke által készített felmérésből. Vannak olyanok, akik nem tudják, vagy nem foglalkoznak azzal, hogy rájuk is kiszabhatnak helyszíni bírságot, akár 20 ezer forint értékben. A felmérés rámutatott, hogy a legnagyobb bizonytalanság az utak használatával van.

A megkérdezett 1000 személynek például csak a 30 százaléka tudta, hogy csak akkor kötelező a kerékpárút használata, ha a gyalogosok közlekedése nem akadályozza a bringásokat. Sokan azt sem tudták, hogy a járdán is hajthatnak, de csak akkor, ha az út alkalmatlan erre a célra.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Aki sportolás céljából kerekezik, az ismeri a szabályokat (Fotó: TN)
[/caption]

A megkérdezetteknek azonban 41 százaléka biztos volt abban, hogy a járdát ők nem használhatják. A kötelező tartozékokkal sem volt mindenki tisztában. Ezek a megbízható kormány, két, egymástól függetlenül működő első és hátsó fék, csengő, valamint fehér, vagy sárga lámpa előre, piros, legalább 150 méterről látható lámpa hátul.

Ugyanitt egy vagy két, nem háromszög alakú, piros fényvisszaverő prizma, és legalább az első keréken minimum egy borostyánsárga prizma, mindkét oldalán fényvisszaverővel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!