Közélet

2012.05.20. 15:55

Szárnyakon száll a veszély

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a gyerekeket ne csíphesse meg darázs, vagy méh. Bár csak kevesen allergiásak ezekre, a következmények rendkívül súlyosak lehetnek.

Molnár Ágnes

Nincs is annál kellemesebb, mint a szabadban kirándulni a gyerekekkel. A kikapcsolódás azonban veszélyes is lehet, amennyiben olyan rovar csípi meg a kicsiket, melyre érzékenyen reagálnak, ne adj'' Isten allergiásak.

Dr. Mezei Györgyi, a Semmelweis Egyetem szakorvosa elmondta, a tapasztalatok szerint a finom bőrű babákat előszeretettel látogatják a rovarok, és sajnos gyakran meg is csípik őket.

Az esetek többségében azonban a kellemetlen érzést leszámítva nem történik nagy baj. Ilyenkor átmeneti duzzanat, viszketés és kipirosodás jelentkezik. Ezek miatt nem kell aggódni, ám ettől függetlenül is érdemes mindent megtenni azért, hogy a kicsiket még szúnyog, vagy pók se csípje meg.

A szerencsések hasonló tüneteket észlelnek akkor is, amikor méh, vagy darázs csípi meg őket. Ha a szülő azt látja, hogy a gyermekére rászállt valamelyik, óvatosan kell megközelíteni, majd lepöckölni - ajánlják a szakemberek. Hadonászni nem szabad, mert az támadásra ingerelheti őket.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A természetbe csak zárt ruhába érdemes menni a gyerekekkel, még a melegebb napokon is. Nem árt rovarriasztó szereket is használni Fotó: Laufer László
[/caption]
Fontos, hogy ha mégis megtörtént a baj, és fullánk kerül a kicsik bőrébe, tanácsos minél hamarabb eltávolítani onnan. Ezt a fullánk belépésével ellentétes irányban lehet megtenni. Ezt követően érdemes jeget tenni egy zacskóba, beburkolni egy ruhával vagy ronggyal, és a csípés helyére tenni. Úgy negyed óra múlva ajánlott ellenőrizni, hogy nem nőtt-e túl nagyra.

Aki allergiás ezekre a rovarokra, anafilaxia (az egész szervezetet érintő allergiás reakció) léphet fel nála. Ennek tünetei a nyelési zavar, szédülés, eszméletvesztés, sípoló, vagy nehéz légzés, duzzanatok a szájban illetve szemben. Ilyen esetben azonnal mentőt kell hívni, ha nincs a közelben orvos.

– Ha a szülő hasonló tüneteket tapasztal a gyermekénél, haladéktanul forduljon a gyermekorvoshoz, vagy keresse fel a gyermekorvosi ügyletet – tanácsolja dr. Horváth Gábor szekszárdi gyermekorvos

A teljes írást a Tolnai Népújság május 21-i, hétfői számában olvashatja! Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő! Részletek itt! Kérje ingyenes próbaszámunkat: itt!

Molnár Ágnes A természetbe csak zárt ruhába érdemes menni a gyerekekkel, még a melegebb napokon is. Nem árt rovarriasztó szereket is használni Fotó: Laufer László -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!