Közélet

2012.05.14. 18:13

Trópusi betegségeket gyógyítottak Kenyában

A „mesebeli” Afrikában szerzett élményeiket, tapasztalataikat osztották meg egymással azok az orvosok, szakképzett ápolók, akik a hétvégén Sióagárdon találkoztak.

TEOL/Szeri Árpád

A találkozó résztvevőinek egy része a megyéből, többsége viszont Baranyából érkezett, nem véletlenül. Az Afrika utak szervezője, dr. Ternák Gábor a Pécsi Tudományegyetem orvosi karának professzora. Ugyanakkor korábban Szekszárdon, a Balassa kórház fertőző osztályának vezetőjeként dolgozott, a rendszerváltás után pedig négy esztendőn át a megyeszékhely és körzete országgyűlési képviselője is volt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Afrikát megjárt orvosok Sióagárdon, a vízügyi igazgatóság pihenőházában. Balról a második dr. Ternák Gábor (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

– Ez alkalommal két csoport tagjai érkeztek Sióagárdra, valamennyien Kenyában, Eldoret városában töltöttek 9 hetet szakmai gyakorlaton – mondta el lapunknak dr. Ternák Gábor. – Sajátos körülmények között, "éles bevetésen" sajátították el a trópusi betegségek felismerését segítő tanfolyam tudnivalóit, miközben gyógyító munkát is végeztek. Az ott szerzett, különleges ismeretanyag egyáltalán nem afféle egzotikum: hiszen Magyarországon is egyre több, a forró égöv alatt szerzett, avagy onnan érkező betegséggel találkozhatunk.

Ezért is fontos, hogy közel húsz év után ismét lehet szakvizsgázni nálunk trópusi betegségekből. Miután mindenkiben egy kicsit ülepedtek már a különböző élmények, megbeszéljük a tapasztalatokat. A mienkhez hasonló, intenzív képzés világszerte ritkaságszámba megy. Egyetlenegy létezik ezen kívül, de az nem Afrikát, hanem Dél-Amerikát, Perut érinti. Már 2006 óta próbálkoztam egy ilyen, a pécsi egyetem által szervezett és akkreditált kurzus elindításával, míg végre 2008-ban sikerült kapcsolatba kerülni a kenyai Eldoret városával, ahol az ország második legnagyobb, egyetemi kórháza található.

Dr. Kovács Beáta két alkalommal is járt Eldoretben. Úgy fogalmazott, hogy számára egyaránt feltárult Afrika félelmetes, illetve varázslatos arca. – A közbiztonság, ahogy arról tudomásom is volt, gyenge lábakon áll Kenyában – mesélte a pécsi kórház fertőző osztályának orvosa. – Több ismerősömet is kirabolták, amikor hazafelé tartott a repülőtérről. Betörtek abba a házba is, ahol én laktam, szerencsére nekem semmi bajom nem esett. A helybeliek barátságosak, szívesen keresik a kapcsolatot az európaiakkal.

Igaz, nem ritkán abban a reményben, hogy a szerintük gazdag fehér emberek révén anyagi előnyökhöz juthatnak. Ez az érem egyik, kellemetlen oldala. A másik oldalt viszont a természet szinte leírhatatlan szépsége jelenti. Nem véletlen, hogy a semmi és a nyomor közepén magas kerítéssel körbevett, őrökkel védett szállodák és éttermek emelkednek, a turizmusra épülve.
Eldoret egyébként Kenya ötödik legnagyobb városa, nyomornegyede – lehangoló rekordként – a második legnagyobb az országban...

A teljes írást a Tolnai Népújság május 15-i, keddi számában olvashatja! Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő! Részletek itt! Kérje ingyenes próbaszámunkat: itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!