Közélet

2012.05.19. 11:12

Varrjon velünk foltot! - 16.

Címkék#Foltvarrás

Aki rászánja magát, csodát alkothat. A patchwork, másnéven foltvarrás népszerű, hasznos és csodálatos foglalatosság. A foltvarrás rejtelmeibe Acélosné Solymár Magdolna foltvarró céhmester vezeti be olvasóinkat.

Munkatársunktól

Íves blokkok
A korábbiakban olyan blokkokról volt szó, amelyeknek részeit egyenes oldalak határolják.

Most ismerkedjünk meg az íves blokkokkal. Ezek közül a legnépszerűbb a „részeg ember lépései”, amelynek megszámlálhatatlanul sok variációja lehetséges. A blokk négyzet alakú, az egyik sarkában egy negyed körrel, a pozitív, negatív változatával alakulnak ki a minták. Karakteres minta kialakításához legalább 16 blokk szükséges.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ábra
[/caption]
Első lépésként készítsük el a sablont, vagyis a blokk mindkét részének minden oldalára mérjük rá a varrógéptalpunk szélességét. Ha megterveztük a mintát, megszámláltuk, hogy mennyi pozitív, mennyi negatív blokk szükséges, akkor varrjuk össze a részeket.

Keressük meg és jelöljük az ívek közepét, majd gombostűzzük össze, ezután az ívek két szélét, majd a gombostűk között, így összesen öt helyen tűzzük össze az íveket varrás előtt, hogy biztosan szépen feküdjenek egymáson. A gombostűket az ívre merőlegesen tűzzük be, és ne szúrjuk az anyagba a tűt tövig.

Mindig a ráncosabb oldalon varrjunk, vagyis az ív homorú részén, így varrás közben igazgathatjuk az anyagot, és elkerüljük, hogy ráncot varrjunk bele.

A körcikket több részből is varrhatjuk, ahogy a mellékelt munkámon is látható.

Kattintson a nagyobb ábráért!

Munkatársunktól Ábra -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!