Közélet

2012.05.25. 12:05

Zamatos, piros, illatos – nincs párja a hazainak

A piacokon, szaküzletekben jelenleg az eper kilójáért 1200, az apróbb szeműekért 1000 forintot kérnek. A termelők az idén az átlagosnál kicsit gyengébb termésre számítanak, de ebbe az időjárásnak is lehet még beleszólása.

TEOL/Mauthner Ilona

Az év első hazai gyümölcse az eper. Piros, zamatos és illatával csalogató. A hazai legalábbis ilyen. A nagyobb üzletekben azonban már hetek óta kínálja magát a külföldi. Tolna megyében tíz-tizenöt hektár körüli az a terület, melyen epret termelnek. Aki ért hozzá, annak akár fél hektárnyi epres is szép bevételt hoz. Jelenleg főként a fólia alatt termeltből vásárolhatunk, de már ott a boltokban és a piacokon a szabadföldi eper is. Ez utóbbinak az illata, íze még finomabb, ha egyáltalán lehet fokozni az élményt, amit a hazai eper nyújt a fogyasztónak. A szamócában egyébként sok a C-vitamin, a magnézium, a vas és a kalcium.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Képünk illusztráció (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Bogdán József szedresi termelő szerint minden az időjáráson múlt az idén is. A februári fagyos napok miatt nőtt a növény kisebbre, a húsvét környéki hideg pedig a termésmennyiségébe szólt bele. Mindezek hatására az átlagosnál kisebb termésre kell felkészülni. Szezonban egyébként a termelők hajnali 5-től késő estig talpon vannak, hiszen a piacra, boltokba időben kell szállítani.

A piac az idén nagyon rapszodikus, van amikor a kereslet, van amikor a kínálat a több. Azt azonban mind a termelők, mind a kereskedők elismerik, jelentősen visszaesett a vásárlási hajlam, a jelenlegi gazdasági helyzetben kevés pénz jut az olyan "luxusra" mint az eper vagy a cseresznye. Pedig megéri befőzni, kompótot, lekvárt, dzsemet készíteni, mert a sok gyümölcsöt (és nem zselét, ízesítőket, színezőket) tartalmazó lekvárok a boltokban méregdrágák.

Bogdán József szerint a befőzési szezont a jövő hétre lehet már igazítani, ekkorra várhatóan széles választékot kínálnak a vásárlóknak, és a gyümölcs ára is elfogadható lesz. A szedresi termelő kéthektáros területén hat fajta eper terem, melyek egymást váltva érnek be. Jól ismerik a vásárlók a kínálatot, hiszen a család Szekszárdon, az Arany János utcában, a Garay gimnázium sarkán árulja a gyümölcsöt, amikor annak szezonja van. Aki nagyobb tételben szeretne vásárolni annak érdemes közvetlenül a termelőt felkeresni.

Folyamatosan kell szedni az epret

Hazánk kis kertjeiben az eper szinte mindenütt megtalálható. Jó tudni, hogy augusztusban lehet szaporítani és a második évtől terem. A középkötött, jó vízgazdálkodású talajon terem a legjobban. Folyamatosan kell szedni, ne hagyjuk túlérni, mert a rothadó szemek a többit is megbetegítik. Levélrozsdásodásra, szürkerothadásra hajlamos.

A szamóca a rózsafélék családjába tartozó nemzetség neve, valamint a vadon termő fajok gyümölcsének elnevezése. Magyarországon a nemzetségnek 3 faja őshonos, ezeket gyakran a gyümölcséért termesztett Fragaria X ananassa illetve Fragaria virginiana fajoktól való megkülönböztetés végett erdei szamócának nevezik. A termesztett fajokat gyakran hívják epernek.


A szamóca a rózsafélék családjába tartozó nemzetség neve, valamint a vadon termő fajok gyümölcsének elnevezése. Magyarországon a nemzetségnek 3 faja őshonos, ezeket gyakran a gyümölcséért termesztett Fragaria X ananassa illetve Fragaria virginiana fajoktól való megkülönböztetés végett erdei szamócának nevezik. A termesztett fajokat gyakran hívják epernek. Képünk illusztráció (Fotó: Mártonfai Dénes) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!