Közélet

2012.06.26. 16:21

Táborba vonultak az asszonyok

Tervezgetnek, színeket válogatnak, szabnak, vágnak, összeillesztenek, eltanulják egymás praktikáit és új ötleteket találnak ki. Jellemző ez egész évben, a foltvarró tábor egy hetében pedig pláne.

TEOL/Hanol Erzsébet

A varrógépek egyenletes kattogásába sok-sok női hang vegyül. Ez a délelőtti helyzet a kapospulai művelődési házban. Délután azonban fordul a kocka és a női duruzsolás képes felül múlni a masinák zaját, pedig az asszonyok hajtják azokat rendesen.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A kapospulai táborba mindenki hozta a saját varrógépét és egyéb felszerelését, de legfőképp az ötleteit és a kreativitását (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

A helyi Bökdösődők névre keresztelt foltvarró kör és a dombóvári Tű-kör szokásos nyári tábora ez. Markovits Edit, a klubok vezetője elmondta, hogy a kapospulai társaság meglapítása óta, vagyis immár hatodik éve minden június utolsó hetét táborozással töltik. Sok köztük a pedagógus – Markovits Edit is az –, így az egész éves munka után igazi feltöltődés számukra ez az egy hét.

Bár a tagok máskor sem hiányolják egymás társaságát. Minden hétfő a dombóvári kör összejöveteleinek időpontja, szerdánként pedig a kapospulaiak gyűlnek össze. Tervezgetnek, színeket válogatnak, szabnak, vágnak, összeillesztenek, eltanulják egymás praktikáit és új ötleteket találnak ki. Ilyesmi közben nincs idő az aktuális problémákon rágódni, hiszen a foltvarrás nagy koncentrációt, precizitást igényel. Persze egymásra azért mindig jut a figyelemből. Szoros barátságok alakultak ki az évek során, stílszerűen úgy is lehet fogalmazni: néhányan megtalálták egymást, mint zsák a foltját.

A tábori hétnek vendégelőadói is vannak. Az első napra Bonyhádról érkezett Kovács Judit, majd az oroszlói Kercsó Valentyina tette tiszteletét, a hét második felében pedig Tamásiból utazik Kapospulára Benke Éva. Ő egyébként a színelméletről tart ismertetést a résztvevőknek, így kiderül, hogy az eddig csak ízlésükre hagyatkozó hölgyek szépérzéke mennyire felel meg a tudományosságnak.

A táborozók létszáma változó, mivel néhányan csak a munka végeztével, délután tudnak csatlakozni a társaikhoz. A dombóvári klubnak egyébként 16, a kapospulainak 26 tagja van a huszonéves fiataltól kezdve a nyolcvanhoz közelítő nagymamáig. Járnak közéjük attalai, csikóstőttősi és szabadi érdeklődők is. A férfi társaságot azonban hiányolniuk kell, de talán ezt sokszor nem is bánják a hölgyek...

A teljes írást a Tolnai Népújság június 27-i, szerdai számában olvashatja! Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő! Részletek itt! Kérje ingyenes próbaszámunkat: itt!

Ezek is érdekelhetik