Közélet

2012.07.12. 17:42

Állandósult a biztonság

A bányászati tevékenység befejeztével, új üzemeltetési szakaszba lép hamarosan a Bátaapátiban lévő Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló. A változások az ellenőrzési rendszert is érintik, erről hangzott el tájékoztató a TETT legutóbbi ülésén.

TEOL/Vizin Balázs

– A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK Kft) alapelve, hogy a feladatellátásukban történő változásokról első kézből értesítsék az érintett közösségeket. Most is egy ilyen ponthoz érkeztünk el azzal, hogy a Bátaapátiban lévő Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) monitoring (ellenőrzési) rendszere – a szakmai elvárásokhoz igazodva – átalakul – emelte ki Szabó Attila, a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT) legutóbbi ülésén. Az RHK Kft. kommunikációs irodavezetője hozzátette, a több területet is érintő változtatást főként az indokolja, hogy az NRHT egy új üzemeltetési szakaszba lép.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nős Bálint (balra) tartott előadást az ellenőrzési rendszerről, mellette Tillmann Péter Feked, Váradi János Véménd polgármestere és Szabó Attila (Fotó: G.K.)
[/caption]

A részleteket Nős Bálint fejtette ki a napokban tartott tanácskozáson. Az RHK Kft. stratégiai és mérnöki irodájának vezetője azt mondta, mivel a bányászati tevékenység egyelőre befejeződött a tárolóban, ezért egy úgynevezett tisztán üzemeltetési fázisba kerül az NRHT, így a monitoring rendszerét is ehhez kell igazítsák.

Ennek értelmében a bányászati tevékenységhez szorosan kapcsolódó ellenőrzési elemeket, pontokat ritkítják, többet pedig meg is szüntetnek. Helyükbe újak lépnek. Például a felszín alatti tárolótérben – ahova majd a betonkonténerekbe helyezett hordók kerülnek – üzembe helyeznek hamarosan egy radiológiai ellenőrző zónát, ezáltal egy új kibocsátási pont képződik.

A fázisváltáshoz igazodva, az ottani monitoring tevékenység ennek következtében bővülni fog – világított rá Nős Bálint. A várhatóan ősszel életbe lépő változások – folytatta – nem befolyásolják a tároló alapvető monitoring rendszerét. Azt, amely három rétegben – az üzemvitel, a kibocsátások és a környezet – folyamatos vizsgálatával ellenőrzi annak szabályos működését.

Az irodavezető hangsúlyozta, az NRHT tevékenysége nyitott könyv, hiszen a hatóságok felé is folyamatos adatszolgáltatási kötelezettségük van, a 2008-as átadásától még semmilyen rendkívüli esemény nem történt, és a jövőben is a kedvező statisztika megőrzésén dolgoznak. A részletes tájékoztatást elfogadták a TETT tagjai, akárcsak a többi napirendi pontot, amelyeket Darabos Józsefné ismertetett a jelenlévőkkel.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A játékos vetélkedőbe a polgármestereket is bevonták a diákok
[/caption]

Bátaapáti polgármestere, a társulás elnöke egyebek mellett a közelmúltban Bátaszéken tartott TETT-re Kész Nap és a finnországi szakmai út sikeréről számolt be. Az ülés végén azokat a TETT-es településekről érkezett fiatalokat fogadták a polgármesterek, akik a szálkai táborozásuk egyik állomásaként, szerdán Bátaapátival ismerkedtek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!