Közélet

2012.07.16. 07:11

Átlag alatti a beruházási kedv

A beruházások szempontjából jóval gyengébb az idei év a tavalyinál. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján közel 9 százalékkal kisebb a beruházások összege az első negyedévben az előző esztendeihez képest.

Munkatársunktól

A tizenkilenc nemzetgazdasági ágból tizenkettőben tapasztalható csökkenés. A bővülést mutató többi ágazatból a legnagyobb arányú – 27,6 százalékos – növekedés a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás kategóriában tapasztalható.

A vizsgálatban részt vevő Tolna megyei szervezetek – a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai alapján – az év első negyedévében 8,6 milliárd forintot fordítottak beruházásokra, amely mintegy 1,6 milliárd forinttal kevesebb, mint az előző évben. A megye beruházási teljesítményértéke az országosan regisztrált érték 1,7 százalékát teszi ki.

Tolnában egy lakosra 37.700 forintos beruházási összeg jut, ami az országos átlag alatt van, közel 25 százalékkal. Az élen járó Győr-Moson-Sopron megyében ugyanez az érték 112 200 forint, Budapesten pedig 96 400 forint, amitől megyénk alaposan elmarad, ám még így is a kilencedik helyen áll az országos rangsorban.

A nemzetgazdasági ágak többségében – 19-ből 10-ben – a beruházást illetően csökkenést regisztráltak az egy évvel korábbihoz képest. A Tolnában jelentősebb beruházónak számító energiaipar fejlesztéseinek folyó áron számított értéke csaknem a felére esett vissza, míg a feldolgozóipari beruházások az előző év azonos időszakinak közel kétszeresére emelkedtek. Nagymértékben – 21 százalékkal – bővült a mezőgazdasági beruházások értéke. 

A teljes írást a Tolnai Népújság július 16-i, hétfői számában olvashatja Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő! Részletek itt! Kérje ingyenes próbaszámunkat: itt!

Munkatársunktól Tolna megyében csak a mezőgazdaságban bővült a beruházások értéke. Képünk illusztráció -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!