Közélet

2012.07.30. 08:01

Gyümölcsöző együttműködés

Hatodik alkalommal rendezték meg a Kajszis Fesztivált a településen.

Vizin B.

– Nagyon finom, kiváló az íze, barackból általában a főzöttet iszom, de a frissen préselt lé is van olyan jó, mint a pálinka! – vélekedett egy idősebb férfi a kisvejkei Danubia Frucht Szövetkezet udvarán felállított kóstolóstandnál szombaton.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Lekvárt is főztek a kisvejkei kajszis fesztiválon. A kulturális és szórakoztató programok mellett egy léüzemet is felavattak a településen fotó: K. A.
[/caption]
A tikkasztó melegben többféle zamatos gyümölcslével csillapíthatták szomjukat az érdeklődők, s egyben képet kaphattak arról, hogy néhány hónap múlva milyen finom italokat állítanak elő a kisvejkeiek, helyben.

Ez a Völgység Kincse Gyümölcsfeldolgozó Szövetkezet új léüzemének lesz köszönhető, amelyet a hétvégén avattak fel a falu legnagyobb nyári eseményén, a VI. Kajszis Fesztivál részeként.

Dr. Tóth György, a szociális szövetkezet elnöke és Sebestyén István, az üzemet befogadó Dabubia Frucht telepvezetője egyaránt mérföldkőnek nevezte a beruházást, amely várhatóan decemberben kezdi meg működését, hét embernek munkát teremtve.

Ezt követően Patay Vilmos fideszes országgyűlési képviselő a szövetkezetek fontosságáról beszélt, és reményét fejezte ki, hogy a magyar gazdaság fellendítésének érdekében a jövőben minél több ehhez hasonló helyi összefogás növi ki magát.

Potápi Árpád János, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Bonyhád polgármestere is hasonló véleményen volt. Azt mondta, ezen gyümölcsöző együttműködés mintájára a jövőben a növénytermesztésnél és az állattenyésztésnél is nagy sikereket, és a helyi gazdaság fejlesztését lehet elérni, s a Völgység kiváló adottságokkal rendelkezik mindehhez. Az üzemavatót követően kulturális és szórakoztató programok, illetve a kajszibarackból készült ételek édesítették meg a fesztiválozók napját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!