Közélet

2012.07.09. 08:15

Meggyalázták a magyar történelmet - fotók!

A holocaustra emlékezett a megyeszékhely július második vasárnapján.

TEOL/I.I.

Hatvanyolc éve hatszáz izraelita vallású szekszárdi magyar polgár életét követelte a zsidóüldözés. Bár vitéz Vendel István akkori polgármester nem volt hajlandó gettót létrehozni Szekszárdon, mégis elvitték a halálba a szekszárdi zsidóságot azon a második vasárnapon. 

„A század bűzös, vad csomókban áll. Fölöttünk fú a förtelmes halál” – idézte Horváth István polgármester beszéde elején Radnóti Miklóst. Szembe kell szállnunk a gyűlölet és a legalább oly erős ellenség, a közöny ellen, mondta később, mert nem csak elődeink tehetnek a múltunkról mi is felelünk gyermekeinkért, unokáinkért, a történelemért.

– A mai napon emlékezzünk az áldozatokra, tisztelettel és méltósággal. Hajtsunk fejet emlékük előtt, keressük meg lelkünkben a békét, mert csak a békesség és egymás tisztelet lehet a végső megoldás fejezte be beszédét Horváth István.

Szép zenés műsort mutatott be a vészkorszakról és humanizmustól a Tücsök zenés Színpad Egyesület, majd a liturgiai részben Schönberger András pécsi főrabbi és Anatolij Klavinszkij kántor emlékezett,  hitük szerint, az elhunytakra. Ezt követően megkoszorúzták a az emlékművet a Művészetek Háza, a volt zsinagóga előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!