Közélet

2012.07.21. 13:53

Varrjon velünk foltot! - 23.

Címkék#Foltvarrás

Aki rászánja magát, csodát alkothat. A patchwork, másnéven foltvarrás, népszerű, hasznos, és csodálatos foglalatosság. A foltvarrás rejtelmeibe Acélosné Solymár Magdolna, foltvarró céhmester vezeti be olvasóinkat.

TEOL

Négyzet alakú blokk fűzött szíves mintával

Mindegyik szív két részből áll, két különböző színű – egy világos és egy sötét anyagból. A szabásmintát úgy készítjük, hogy egy 7x7 cm-es négyzetre egy 3,5 cm-es sugarú félkört rajzolunk. A szív „lábai” a félkörig tartanak, vagyis addig vágjuk be őket.

A „lábak” összefűzésével alakul ki a mintánk. Lásd a mellékelt ábrákat, és a hozzájuk tartozó kész szíveket.
Anyagszükséglet: 1 db 8 x 13 cm-es téglalap sötét színű anyagból és 1 db 8 x 13 cm-es  téglalap világos színű anyagból a szívhez, 1 db 15 x 15 cm-es négyzet, ez a blokk alapja, erre varrjuk a szívet, kétoldalú ragasztós vetexből 2 db 8 x 13 cm-es téglalap.

A munka menete: Vasaljuk rá a vetexet a két különböző színű téglalap hátsó felére, használjunk sütőpapírt, hogy a vasalónk ne legyen ragasztós.

Ezután a papírra rajzoljuk rá a sablon segítségével a szív fél-fél oldalát. Vágjuk ki a rajzolt mintát. Húzzuk le a papírt, így az anyagunk visszája ragasztós lesz. Fűzzük egymásba a szív „lábait” úgy, hogy egymás mellett mindig ellentétes színű anyag legyen. Ezután helyezzük a 15x15 cm-es négyzet színére, középre a kész szívet, és szintén sütőpapír segítségével vasaljuk rá.

Ezután a szívet tetszés szerinti öltéssel, kézzel vagy géppel (cikkcakk, pelenka, gomblyuk stb.) varrjuk az alapra úgy, hogy az anyagnak minden vágott része levarrásra kerüljön. Színes fonallal körbe is varrhatjuk. Ezután a négyzeteket tetszés szerint egymáshoz varrjuk, így készíthetünk ágytakarót, faliképet, de konyhai edényfogónkat is díszíthetjük vele.

Természetesen készíthetjük más méretben is. 25-25 cm-es blokkhoz a szív szerkesztése: 12x12 cm-es négyzetre 6 cm sugarú félkört szerkesztünk, majd berajzoljuk a tetszőleges lábakat.




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!