Közélet

2012.07.12. 12:38

Végzetes szerelem

Őznász alatt a bakok se látnak se hallanak, szokásos óvatosságukat levetkőzve csak a sutára figyelnek, azt követik, így könnyebben kerülnek puskavégre. Tolna megye egyik vonzereje a nagyvad - gímszarvas, dámvad, őzbak, vaddisznó - állománya. Külföldi és hazai vadászok előszeretettel keresik fel vadászati főszezonban a térséget.

F. Kováts Éva

Az őzbakszezon kellős közepén járunk. A bakok vadászata tavasszal, április 15-ével elkezdődik és szeptember 30-ával ér véget, de az igazi, nagy vadászélményt nyújtó elejtésükre a nyári üzekedési időszakban nyílik lehetőség.

Az egyébként óvatos őzbakokat a nász alatt könnyebb puskavégre kapni mint egyébként, mivel ilyenkor a fajfenntartás hívó szavát követve „se látnak, se hallanak”.

Az őznász július közepétől kezdődik, ekkor látni egyre több gidáját hátrahagyó őzsutát, majd az őket követő bakokat. A suták hangjukkal, illatanyagukkal vonzzák az őzbakokat, akik vizsla módjára, a csábító szagok, hangok nyomát követve lelnek párjukra. [caption id="" align="alignleft" width="334"] Az idei vadászati szezonban eddig teljesen átlagos őzbak trófeákat mutattak be a trófeabírálatokon megyénkben (képünk illusztráció)
[/caption]

Az őzsuta hívására érkező bakok között vetélkedés kezdődik, a küzdelemből az idősebb, erősebb példányok kerülnek ki győztesen, így ők örökítik tovább génjeiket. A suta addig marad a bakkal, amíg az üzekedéssel el nem érte célját, amíg létre nem jött a megtermékenyülés.

Tolna megyében haszonbérleti szerződéssel vadásznak a legtöbben. A vadászatra jogosultak 328 ezer hektáron folytatnak vadgazdálkodási tevékenységet, 2007-től 64 vadgazdálkodási egység működik, átlagos nagyságuk 5 ezer hektár körüli.

A 64 vadászterületből 9-en a földtulajdonosi közösség (közte 5 erdőgazdaság) gyakorolja a vadászati jogot, 1 területen mezőgazdasági tevékenységet folytató gazdasági társaság, míg a többi 54 területen a vadásztársaság haszonbérleti szerződéssel vadászik, illetve vadásztat - mondta dr. Király István, a Tolna Megyei Vadászkamara titkára.

Megyénkben az őzállomány legnagyobb számban Dunaföldvár, Tolna, Fadd, Tengelic és Dalmand térségben található, de a többi erdős-ligetes területen is fellelhetőek. Nálunk az őzállomány minősége nem olyan kiemelkedő, ez a vidék inkább a nagyvadakról, a gím-és dámszarvasokról híres. Hazánkban az alföldi területek a dunántúlinál sokkal kedvezőbb életfeltételeket biztosítanak az őzek számára, ezért ott található a legnagyobb mennyiségű és legjobb minőségű állomány.

Őzbak elejtésére a hazai vadászokon kívül külföldi vendégvadászok is érdeklődnek. A vadásztársaságok örömére nem jöttek be a negatív  jóslatok, a gazdasági válság ellenére a vendégvadászok száma úgy tűnik, nem csökkent drasztikusan. A trófeás vadak kilövése iránt változatlanul van érdeklődés, mivel Tolna hagyományosan jó vadászterületnek számít.

A fizető vadászokat tekintve az elmúlt évek feldolgozott adatai szerint a külföldi bérvadászok - szlovák, cseh, osztrák, német, olasz - voltak többségben Tolna megyében tájékoztatta lapunkat a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága. Ugyanakkor a vadásztató társaságok szerint folyamatosan erősödik a magyar fizető vendégek köre is. Gyakori eset az is, hogy a vadkár kifizetése helyett a gazdálkodó vadkilövési lehetőséget kér és kap a vadásztársaságtól.

Éves terv határozza meg a kilövést

A becsült őzállomány Tolna megyében mintegy 17 ezer darab. Azt, hogy hány őzet lehet elejteni egy vadászati szezonban, éves tervben határozza meg a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága. A 2012/2013-es vadgazdálkodási évre a Tolna megyei vadászatra jogosultak részére 1493 őzbak, 1177 őzsuta és 900 darab őzgida elejtését hagyták jóvá. Ezek a számok valamivel alacsonyabbak, mint az elmúlt szezonban. Ennek oka, hogy csökkent az őzállomány, míg ugyanakkor a nagyvadaké emelkedett, kaptuk a tájékoztatást Réger Balázstól. A kilövési terv nem jelent kőbe vésett számokat, az elmúlt vadászati szezonban például az 1529 darabos kilövési tervvel szemben „csak” 1365 őz került terítékre. Ami a trófeákat illeti, idén az őzbakok felrakása teljesen átlagos, tudtuk meg.

F. Kováts Éva Éves terv határozza meg a kilövést A becsült őzállomány Tolna megyében mintegy 17 ezer darab. Azt, hogy hány őzet lehet elejteni egy vadászati szezonban, éves tervben határozza meg a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága. A 2012/2013-es vadgazdálkodási évre a Tolna megyei vadászatra jogosultak részére 1493 őzbak, 1177 őzsuta és 900 darab őzgida elejtését hagyták jóvá. Ezek a számok valamivel alacsonyabbak, mint az elmúlt szezonban. Ennek oka, hogy csökkent az őzállomány, míg ugyanakkor a nagyvadaké emelkedett, kaptuk a tájékoztatást Réger Balázstól. A kilövési terv nem jelent kőbe vésett számokat, az elmúlt vadászati szezonban például az 1529 darabos kilövési tervvel szemben „csak” 1365 őz került terítékre. Ami a trófeákat illeti, idén az őzbakok felrakása teljesen átlagos, tudtuk meg.

Az idei vadászati szezonban eddig teljesen átlagos őzbak trófeákat mutattak be a trófeabírálatokon megyénkben (képünk illusztráció) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!