Közélet

2012.09.22. 19:01

Szépen halad az önépítés

Rend és tisztaság, ez jellemzi Kapospulát a külső szemlélő benyomásai alapján. A településen szinte mindig zajlik a munka, most is épül és szépül a központi park.

Szeri Árpád

A gépjárművel Kapospulára érkező utasnak két azonnali benyomása támadhat a településről. Az egyik a Dombóvárhoz való meglepő térbeli közelség, a másik pedig a rendezettség, karbantartottság érzése.

Kapospula ugyanis afféle takaros kis pihenőfalu is lehetne - amennyiben az országút nem vágna át rajta. Ha valami helyben gondot jelent, akkor ez a tény említhető első helyen: még akkor is, ha némi előny származik a jó közlekedési lehetőséget, a gyors megközelíthetőséget tekintve.

- Az út mentén ráadásul hiányoznak a máshol meglévő, füvesített területsávok - mondta Markovits Géza polgármester, akivel stílszerű módon Kapospula éppen rendezés alatt álló parkjában beszélgettünk.
- A  nagy forgalom nyilvánvalóan nem tesz jót a közeli épületek állagának.

Ezzel együtt is a házak állapotára a külső szemlélő nemhogy megfelelő, de igen jó jegyet adhat. Akárcsak a gyalogutakra is: egy járdaszakasz felújítása éppen ott tartózkodásunk idején zajlott. Figyelemre méltó, hogy a burkolat nem a szokásos aszfalt, hanem a sokkal tetszetősebb térkő.

Fontos adalék, hogy adott esetben a helybeliek jól mozgósíthatók, bevonhatók ebbe a tevékenységbe. Azaz ha kell, kétkezi munkával és anyagilag egyaránt hozzájárulnak a közös gyarapodáshoz.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A jövő tavaszra a szó szoros értelmében színes lesz a község parkja. A közmunkások tulipánhagymákat ültetnek a felásott területre Fotó: Gottvald K.
[/caption]
- Itt pedig elültetjük a tulipánhagymákat, utána füvesítünk, fásítunk, sövényt telepítünk - mutatott körbe a polgármester a parkon, ahol közmunkások serénykedtek lapáttal, ásóval és gereblyével. - Ezen a részen egy ivókút lesz, a kijelölt pontokra kandeláberek és új padok kerülnek.

A parkban tartottuk és tartjuk a jövőben is a majálist, a falunapot és szüreti mulatságot. A jövő évi rendezvények még kellemesebb, lakályosabb helyszínnel várják a közönséget.

Kapospula, ahogy mondani szokták, összkomfortos település. A gázszolgáltatás magától értetődő, akárcsak a kábeltévé-rendszer, a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése már hét éve megvalósult. Orvosi rendelő és gyógyszertár ugyancsak rendelkezésre áll.

Viszont óvoda és iskola nincs, ami azt jelenti, hogy ezen intézmények fenntartásának komoly terhét nem kell viselnie a község önkormányzatának. A két intézmény hiánya nem okoz gondot, miután a gyermekek - illetve szüleik - Dombóváron találnak kedvükre való óvodát és iskolát.

- Ahol most állunk, ez a park közelebb van Dombóvár központjához, mint a város néhány külterülete - érzékeltette a földrajzi helyzet jellegzetességét Markovits Géza, aki a tér sarkánál álló, vaskerítéssel övezett kereszthez lépve rámutatott a korpusz alatt látható, 1911-es évszámra. A százegy éve itt emelkedő, hamarosan zöldövezettel is gyarapodó emléknek csak a stílusjegyei árulkodtak koráról: amúgy, köszönhetően a korábbi gondos felújításnak, akárha tegnap készült volna.

Jól jönne egy kellően tágas rendezvényterem

A községben minden jelentős középületnél lezajlott már a felújítás. Ebből a szempontból tehát, legalábbis egyelőre, nincs különösebb teendő, eltekintve a szinten tartástól. Ugyanakkor egy-egy nagyobb, zárt területet igénylő rendezvény számára Kapospulán nincs „hely”. Magyarán kicsi a kultúrház rendelkezésre álló terme. A polgármester szerint ennek gondnak a megoldásához - az átalakításhoz - úgy 100-120 millió forintra lenne szükség. Ez a pénz csakis pályázat révén remélhető, de az jelenleg kérdéses, hogy a falu képes lenne-e a szükséges önerőt biztosítani.

 

Ezek is érdekelhetik