Közélet

2012.11.04. 13:58

Harc, a fiatalos település

Tíz percre van a megyeszékhelytől, jó a közlekedés és megvannak a feltételek ahhoz, hogy jól érezze magát itt az ember. Helyben van iskola, óvoda, és jó az egészségügyi ellátás is. Harcra évről évre egyre több fiatal házaspár költözik.

TEOL/Mauthner Ilona

Nyugalmat szeretnénk a településen és ez úgy tűnik, már megvan, mondta Siposné Csajbók Gabriella, Harc polgármestere. Hozzátette, a múlt évben a választásokat megelőző zűrzavaros hónapok miatt az átlagosnál több elintézetlen ügy maradt rájuk, a napi feladatok mellett ezzel is kellett foglalkozni. Közben befejezték az intézményeikben félbehagyott leltározást, munkaköri leírásokat készítettek, élelmezésvezetőt neveztek ki a konyhánál, a gazdaságosság szempontjából áttekintették a beszállítókat.

A régi szerződéseket, megállapodásokat felülvizsgálták. A közmunkások munkavégzését átláthatóbbá, hatékonyabbá alakították. Elvégezték az óvoda, az iskola, a konyha mérőóráinak (gáz, villany, víz) szétválasztását - sorolta a már elvégzett feladatokat a polgármester. Ami pedig a jövőt illeti, januártól a mostani körjegyzőségük megszűnik, mert Zomba a bonyhádi járáshoz fog tartozni. Harcnak más településekkel kell körjegyzőséget kialakítania.

Az is elképzelhető, hogy egy nagyobb, Siómenti körjegyzőség része lesz Harc főjegyzővel és aljegyzővel. Azt még nem tudják, hogy milyen ügyeket lehet majd helyben, a polgármesteri hivatalban elintézni és milyen hivatalos ügyintézés lesz Szekszárdon, a járásközpontban. A jelenlegi elképzelés az, hogy Kölesd, Kistormás, Medina, Sióagárd és Harc tartozna egy körjegyzőségbe. Azt még nem lehet tudni, hogy a települések külön külön mennyi támogatást kapnak.

A művelődési ház felújítása szeptemberben befejeződött, abban bíznak, hogy az épületet novemberben már használatba is vehetik. Az egészségház viszonylag jó állapotban van, de a nyílászárók festése elengedhetetlen. A Siófoki úton lévő buszmegálló és környéke nagyon elhanyagolt, ezt az önkormányzat szeretné biztonságossá tenni. A közvilágítás nem mindenhol biztosítja a megfelelő esti tájékozódást, ennek a megoldása, illetve a járdák állapotának javítása is a tervek között szerepel.

A csapadékvíz elvezetését pályázat útján szeretnék megoldani. A pályázatuk szakmailag megfelelt a követelményeknek, de forráshiány miatt egyelőre a megvalósítás tartaléklistára került. Megkapták az engedélyt a Petőfi utcai vízmű bekerített részének a parkosítására, szeretnék azt a környéken lakók bevonásával közkertté alakítani. Fák, bokrok, virágok ültetését tervezik. A polgármester asszony hozzátette, reméli, a következő két év elegendő lesz arra, hogy a felsorolt és a közben még jelentkező terveket sikeresen megoldják.

Kétcsoportos formában működik az óvóda

Nagy változás történt az óvoda életében, szeptembertől újból a tíz évvel ezelőtti, vagyis kétcsoportos formában fogadják a kicsiket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy már kétéves kortól gondozhatnak maximum öt gyereket a kiscsoportos korúakkal együtt. A másik csoport középső és nagycsoportos ovisokból áll. Augusztustól egy új óvó néni is munkába állt, illetve két óvónő elvégzett egy 60 órás tanfolyamot, amely a legkisebbek neveléséhez, gondozásához szükséges speciális ismereteket nyújtotta a számukra. A korábbi évekhez hasonlóan folytatódik a logopédiai, a fejlesztő, a gyógytestnevelés és a néptánc foglalkozások sora is. Az iskolában az idei tanévtől ismét növekedett a tanulók létszáma. Borbély Mihályné, Rózsika néni viszont nyugdíjba vonult, majd 40 éves pályájából 21 évet a harci kisdiákok nevelésére, oktatására fordított, mint az iskola egyik alapítója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!