Közélet

2012.11.23. 06:46

Minden ötödik gyermek túlsúlyos

A pécsi gyermekklinika az országban az elsők között, immár három évtizede folyamatosan vizsgálja a gyermekkori elhízást és igyekszik megelőzni az iskoláskorúak körében a problémát – mégis egyre nő a kövér fiatalok száma.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Míg harminc éve a gyermekkori túlsúly megközelítőleg 12 százalékos volt, addig az ezredforduló után már a 20 százalékot is meghaladta a gyakorisága. Ez az aggaszóan magas érték megfelel az országos és az európai adatoknak – tudtuk meg dr. Molnár Dénestől, a PTE Gyermekgyógyászati Klinika vezetőjétől.

Kiderült, hogy korcsoportfüggők a számadatok: a kisdedeknél egészen alacsony, az általános iskolásoknál megduplázódik az érték, a serdülő korban pedig már 24 százalék az arány. Ebben az életkorban hasonló mértékben jelenik meg az alultápláltság is, főleg a lányok körében, s nem az éhezés eredményeképp, hanem a túlzott fogyókúrázás, a rossz kalóriabevitel miatt. 

------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Egyre több kisgyerek súlyfölösleggel küszködik. Ön szerint miért?
------------------------------------------------------------------------

A fiatalkori túlsúlyosságra oda kell figyelni, mert egy életre kiható következményei lehetnek. A serdülőkori elhízottak 80 százaléka ugyanis kövér felnőtt lesz. A krónikus felnőttkori betegségek (szívinfarktus, agyvérzés, magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség) ugyancsak összefüggésben vannak a gyermekkori elhízással.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Képünk illusztráció
[/caption]
A pécsi gyermekklinika ezért pozitív jelszavakat hirdetett meg az iskolákban: a zöldségbevitel fokozására, vízivásra, a fizikai aktivitás növelésére, stresszkezelésként pedig minél gyakoribb családi együttlétre buzdítva az ifjúságot. Emellett rendszeres 10–12 órás alvást szorgalmaznak. Tavasszal ismét felkeresik a gyermekklinika szakemberei az iskolákat. Az új vizsgálat 3600 gyereket érint a Dél-Dunántúlon, s megnézik azt is, hogy a korábbi adatokhoz képest mi változott.

Átfogó megoldás

AZ EURÓPAI felmérések azt mutatják, hogy a gyermekkori elhízást illetően a kontinensen északon a legjobb a helyzet, a mediterrániumban pedig a legrosszabb – hazánk a középmezőnyben van. A baj forrása, hogy nagyon kevés zöldséget esznek a fiatalok, és túl sok cukrozott italt fogyasztanak. Másrészt a gyermekeknek csupán hatoda felel meg fizikai aktivitásban az európai elvárásoknak.

Az orvosok úgy vélik, a kialakult helyzettel szemben össztársadalmi szinten kell fellépni. Ennek első lépése 2006-ban az iskolai büférendszer reformja volt. A második lépés a chipsadó, a harmadik pedig a heti ötszöri testnevelés bevezetése. Emellett szükség lenne rendszeres, a helyes életmódra nevelő programokra a médiumokban, önkormányzati és iskolai szinten is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!