Közélet

2012.11.28. 11:21

Mindenki javára dolgozik önként

Címkék#Szekszárd

Az önkéntes munkához egyre többen kapnak kedvet, de szabályai vannak a fogadó szervezetek és az önkéntesek számára is.

Venter Marianna

Bár régóta létezik, még mindig nincs tisztán kialakult rendszere az önkéntes munkának. A közhasznú civil szervezetek anyagi lehetőségei korlátozottak, ezért kiemelten értékes számukra az önkéntesek munkája. A jogszabály szerint profitorientált cégek nem fogadhatnak önkénteseket, ami abszolút logikus, hiszen azt a feladatot, amiért a munkavállalóiknak bért fizetnek, nem végeztethetik el ingyen önkéntesekkel.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A szekszárdi állatmenhelyen is jól jön minden segítő kéz. Az önkéntesség a személyiségre is jó hatással van
[/caption]

Az önkéntesség nemcsak a fogadó civil szervezeteknek jelent előnyt, hanem az önkénteseknek is, akik ennek révén társadalmi kapcsolatokat építhetnek, sosem látott területeken szereznek tapasztalatot. Örvendetes, hogy egyre többen érdeklődnek az önkéntes munka iránt, amely határozottan elválik a rendszerváltás előtt társadalmi munkának nevezett jelenségtől. Az egykori társadalmi munka negatív megítélése eleinte sokat ártott az önkéntesség mozgalmának.

Az önkéntességnek számos előnye van: a fiatalok, pályakezdők munkatapasztalatot szerezhetnek, a nők és a munkanélküliek könnyebben visszakerülhetnek az álláspiacra, a nyugdíjasoknak pedig nem kell félniük a magánytól és a passzív életmódtól. Új jelenség, hogy a cégek is felfigyeltek az önkéntesség jótékony hatására, és pártolják, hogy dolgozóik önkéntes munkát végezzenek. Azt tapasztalták ugyanis, hogy az önkéntes munkát végző dolgozók kreatívabbak,  nagyobb a munkakedvük, és nem utolsó sorban igencsak jót tesznek a cég hírnevének is.

A látássérültek megyei egyesülete 1989 óta alkalmaz önkénteseket. Mint azt Kovács Lászlóné megyei elnök elmondta,  évente 25-30 ember segíti így a szervezet munkáját. Ebből 10-15 fő tevékenykedik Szekszárdon, a többiek a megye különböző részein, ahol egy-egy önkéntes több település látássérültjeivel foglalkozik. Elviszik a sorstársaknak az egyesületi hírleveleket, és rendszeresen látogatják a családokat, ahol erre igény van. Megkönnyítik a család életét például azzal, hogy segítenek a háztartási munkában, vagy elkísérik a látássérült személyt orvosi vizsgálatra, hivatalos ügyeit intézni. Emellett segítenek az adománygyűjtésben, az szja egy százalékok gyűjtésében is. A legtöbb önkéntesük energikus, jó erőben lévő nyugdíjas.

Kovács Lászlóné hangsúlyozta: mindegyiküknek igazolványt adnak, amely tartalmazza személyes adataikat. Az önkéntes sosem állít be hívatlanul, mindig előre egyeztetnek a sorstárssal, hogy mikor és ki érkezik hozzá, és milyen jellegű segítségre lenne szüksége. Tehát előre be nem jelentet módon beállító idegent soha ne engedjenek be!

Törvény szabályozza az önkéntességet

Magyarországon az önkéntes tevékenységet, az önkéntesek foglalkoztatásának lehetőségeit a Közérdekű önkéntes munkáról szóló törvény (2005-ös) szabályozza. A törvény alapján önkéntes lehet minden, 10. életévét betöltött személy, amennyiben korának, fizikai-lelki szellemi állapotának, képzettségének megfelelő munkát végezhet. Önkéntes tevékenységnek csak az számít, amit valaki a köz javára, tehát nem saját maga vagy családja érdekében, közvetlen ellenszolgáltatás nélkül végez. Önkéntes munka végezhető bármilyen, közérdekű, vagy közhasznú tevékenységet végző szervezet kereteiben, így például közintézményekben, önkormányzatoknál, civil szervezetekben, egyházi intézményekben. Saját szervezetnél csak akkor számít valami önkéntes munkavégzésnek, ha az nem a rendes munkakörrel kapcsolatos. A törvény az önkéntesnek a fogadó szervezettel szembeni kötelességeit is szabályozza, ilyenek például a felelősségteljes munkavégzés és a titoktartás. Az önkéntes munka tehát nem egyenlő az amatőr, fizetés nélküli munkavégzéssel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!