Közélet

2012.11.21. 18:26

Tolnában 75 falu tartozását veszi át az állam

Történelmi léptékűnek nevezte a kormány legújabb adósságkonszolidációs döntését dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

TEOL/H.E.

Mindezt az Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett országjáró fórumot megelőző sajtótájékoztatón mondta szerdán a Dombóvári Művelődési Házban, ahol főként az önkormányzati tartozások átvállalásáról beszélt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Kontrát Károly Dombóváron (Fotó: M.D.)
[/caption]

– Az Országgyűlés a napokban fogadta el a határozatot, amely szerint az állam az ország 1956 települését szabadítja meg összesen 621 milliárd forintnyi tartozástól. Az 5000 lakos alatti falvakban ez 100 százalékos átvállalást jelent, vagyis mintegy 1700 helység 100 milliárdnyi adósságát veszik át – mondta az államtitkár.

Tolna megyére leszűkítve 83 települést érint a kormány döntése. Közülük 75 számlál ötezer lakosnál kevesebbet, ezek az önkormányzatok még az idén fellélegezhetnek, a nagyobbak esetében pedig a következő év első felében várható a tartozások egy részének átvállalása.

Az, hogy pontosan ez milyen mértékű lesz – 40-70 százalék között – az az egyéni tárgyalások után dől el, figyelembe véve a település feladatvállalásait és a helyi adókból befolyó bevételeit. Ezzel együtt a Bankszövetséggel is egyeztet a kormány.

Az országjáró fórum célja, hogy a politikusok látogatásuk során tájákoztatást adjanak a lakosságnak az aktuálpolitika egy-egy kérdéséről. Megyénkben legközelebb Tamásiban várható a dombóvárihoz hasonló fórum.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!