Közélet

2013.01.19. 09:38

Ezentúl az épülő atomreaktorokat népszerűsíti

A működő helyett az épülő atomreaktorok társadalmi elfogadtatása a feladata január elejétől Mittler Istvánnak. A paksi atomerőműből 18 tartalmas év után került a tavaly augusztusban alakult MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetői székébe.

Vida Tünde

Maroknyi csapat élén kezdett hozzá az új atomerőművi blokkok építésével kapcsolatos kommunikációs munka tervezéséhez, szervezéséhez Mittler István. Nem új számára a feladat, korábban a paksi atomerőmű Tájékoztató és Látogatóközpont (TLK) munkatársa, utóbb – majd tíz éven át – annak vezetője volt kommunikációs főosztályvezetőként, később igazgatóként. Az atomerőmű akkoriban épült, amikor még diák volt Pakson. Az egyetem elvégzése után nagy örömére visszakerült, s dolgozni kezdett Pakson. Két évnyi tanítás után csatlakozott a TLK csapatához, majd 2003 novemberében ő lett a kommunikációs vezető.

Mint mondja, nagyon jó alapokat vett át elődjétől, Kováts Balázstól. Valójában rögtön a dolgok sűrűjébe került, hiszen az atomerőműben az év tavaszán történt az üzemzavar, amely nemcsak műszaki kihívásokat tartogatott. Az üzemanyag-sérülés és a helyreállítás kommunikációja rendkívül nagy kihívást jelentett, de valójában sikert hozott. Egyrészt azért, mert a létesítmény egyébként igen magas társadalmi elfogadottságát sikerült megőrizni, és a biztonságba vetett hit is csak kissé és átmenetileg ingott meg, másrészt több elismerést is hozott a kommunikációs igazgatónak. Díjazták a szakújságírók, és elismerték a kollégák is, elsők között kapta meg a Magyar Szóvivők Egyesülete Hiteles Tájékoztatásért díját.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Mittler István szép kihívásnak tartja, hogy az új blokk(ok) kommunikációját irányíthatja a kezdetektől
[/caption]

A szakmai sikerek mellett büszke arra, hogy egy igen jó kollektívát adhatott át utódjának. A 2003-ban átvett csapat a feladatok szaporodásával együtt bővült, s egyre inkább összekovácsolódott. Nemcsak a munkában, de azon kívül is szorosan összetartottak, s összetartanak ma is. A jó hangulat, a baráti hangvétel soha nem ment a munka rovására, mondja Mittler István hozzátéve, hogy szeretne a Paks II-nél is ugyanilyen jó csapatot építeni, mert meggyőződése, hogy csak így lehet hatékonyan dolgozni.

A mag már megvan, két korábbi kollégájával együtt fogott hozzá az új feladatokhoz, amelyek egy részét még fel is kell kutatni, majd a leghatékonyabban felosztani. A siker érdekében összehangolják a szakmai munkát a tulajdonos Magyar Villamos Művek Zrt.-vel, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-vel  és azon belül is a kommunikációs szervezettel, illetve a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.-vel. Mittler István nagyon szép kihívásnak tartja, hogy az új blokk, blokkok kommunikációját irányíthatja a kezdetektől reményei szerint azok indításáig.

Mellette továbbra is az ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítvány kuratóriumának elnöke, amit azért szeret, mert Paks és az atomerőmű mellett másik szíve csücske az Energetikai Szakközépiskola. És persze két gyermeke, akikre nagyon büszke, és akik – annak ellenére, hogy édesapjuk a kuratórium elnöke, édesanyjuk az ESZI tanára – a Vak Bottyán Gimnázium padjait koptatják. Dorka végzős, a Corvinus Egyetemre készül, nemzetközi gazdálkodás szakon szeretne tanulni angol nyelven, amihez jó alapot ad, hogy már felsőfokú nyelvvizsgája van. Öccse – aki ugyanazon a napon született, mint édesapja és ugyanazt a nevet is kapta, ezért a család csak Dömének hívja – 9. évfolyamon tanul.

Névjegy:

Mittler István Pakson született, ugyanitt érettségizett a Vak Bottyán Gimnáziumban. Első diplomáját középiskolai tanárként a József Attila Tudományegyetemen szerezte, majd ugyanitt környezetvédő képesítést, közgazdász diplomát szerzett. Néhány év tanítás után 1995-től az atomerőmű Tájékoztató és Látogató Központjának munkatársa, utóbbi években vezetője. 2013. január 1-jétől az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!