Közélet

2013.02.04. 15:11

Beérett a zene gyümölcse

Nemrég ünnepelte ötvenéves jubileumát a tamási Koncert- Fúvósegyüttes, most pedig amiatt fogadhatják a gratulációkat, hogy megkapták az egyik legnagyobb állami elismerést. A pénznek pedig, ami ezzel járt, már meg is van a helye.

TEOL/Molnár Ágnes

– Annak idején mindenki ellenezte, hogy hangszeren játsszak. Ennek ellenére elkezdtem, és a kitartásomnak talán most érett be a gyümölcse – mondta Dobos Erzsébet. A Tamási Koncert- Fúvószenekar egyik legidősebb tagja röviden így foglalta össze, amit annak kapcsán érez, hogy az együttes megkapta idén a Csokonai Vitéz Mihály közösségi díjat. Majd kiemelte, az ő életében ez egy hatalmas elismerés, és mások számára is például szolgálhat, hogy érdemes kitartani egy jó ügy mellett.

Egy zenekarhoz tartozni persze nemcsak az elismerések miatt jó. Erzsébet arról is beszélt, az együttes az ő második családja, és a zene az, amihez mindig vissza lehet térni, ami kikapcsolja és felölti az embert. Végezetül hozzátette, az elismerést nem kaphatták volna meg Markovics Gábor karmester állhatatos munkája nélkül. Ő 25 éve vezényel a koncerteken.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A képen Ritter Rudolf (balról), Dobos Erzsébet, Szabó László és Markovics Gábor a Csokonai-díjjal az átadást követően (Fotó: TN)
[/caption]

Markovics Gábor úgy nyilatkozott, bár voltak előzményei, mégis meglepetésként érte ez az megtisztelő állami elismerés. A karnagy kiemelte, a Csokonai-díj részben Czink Juditnak, a Tolna megyei ÁMK vezetőjének köszönhető. Ő volt ugyanis, aki az elmúlt években figyelemmel kísérte a Zenekar munkáját, összegyűjtötte az együttessel kapcsolatos tudnivalókat, és felterjesztette őket a díjra. Mindezt titokban. Markovics Gábor csak akkor értesült erről, amikor már az Emberi Erőforrások Minisztériumánál volt a pályázatuk.

Szabó László, a zenekar vezetője pedig arról beszélt a díj kapcsán, hogy ez az eltelt 50 évnek, sőt mi több a közösségi munkának szól. Büszkén mondta el, mennyi dicséretet és elismerést kapnak az ismerősöktől, támogatóktól és persze a helyiektől egyaránt.

A díjat január 22-én vették át a Petőfi Irodalmi Múzeumban, Balogh Zoltán Emberi Erőforrás minisztertől és L. Simon László államtitkártól. Majd kiemelte, az elismerés nívóját az is mutatja, hogy ezt a díjat a Jászság Népi Együttes is megkapta, akik a Fölszállott a páva című televíziós vetélkedő néptánc kategóriájának győztesei lettek.

Szabó László azt is hangsúlyozta, a Csokonai-díjat nemcsak a jelenlegi zenekar kapta, hanem az összes tag, aki valaha az együttesben játszott. Nem szakadt meg a kapcsolat az egykori tagokkal, hiszen nyáron a Fúvós Fiesztára és Öregzenész-találkozóra is eljöttek. Az esemény viszont jócskán felemésztette a tartalékaikat, így nagyon jól jött az a bő félmillió forint, ami a díjjal együtt megillette őket. Nem okoz fejtörést, hogy mire fordítsák ezt az összeget, hiszen már javában készülnek a következő, nagyszabású rendezvényre.

Pünkösdkor ugyanis a francia testvérvárosuk zenekara látogat el Tamásiba, akikkel közös koncerteken, programokon vesznek részt a közel egy hetes itt tartózkodásuk alatt. Bár a műsor váza már összeállt, még nagyon sok próba áll a majd'' 60 fős együttes előtt.

Sorra söpri be a zenekar az elismeréseket

Felsorolni is nehéz lenne mindazt az elismerést, melyben a Tamási Koncert- Fúvósegyüttes az elmúlt évtizedek során részesült. 2003-ban megkapták például a Tolna megyei önkormányzat által adományozott Babits Mihály díjat, de szereztek már felsőkategóriás minősítést, kiemelt arany minősítést, jubileumi gyémánt diplomát, és a Kortárszene legjobb előadójaként különdíjat is kaptak a legnevesebb hazai szakemberekből álló zsűritől. Markovics Gábor pedig három alkalommal kapott legjobb karmesteri díjat.

Náluk három generáció játszik együtt

Az együttes 1962-ben alakult, amikor néhány tamási lakos elhatározta, hogy létrehoz egy akkor még ritkaság számba menő (gyermek) úttörő zenekart. A földműves szövetkezet támogatásával sikerült hangszereket vásárolniuk, és megnyerniük Hemerle Jánost az együttes vezetésére. Az 1990-es évektől kezdve külföldön is adtak koncerteket, és néhány évvel később már egyik elismerést kapták a másik után. Jelenleg közel 60-an zenélnek együtt, a legfiatalabb 12, a legidősebb pedig lassan 60 év körüli. Tagjaik közül sokan lettek zenetanárok, neves zenészek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!