Közélet

2013.02.07. 17:31

Szegény és óvatos a nép, kevesen vesznek ingatlant

Az árak emelkedtek, a forgalom csökkent. Az előző évben négyzetméterenként 151 ezer forintos átlagárat fizettek egy lakóingatlanért Tolna megyében. Szekszárdon a téglaépítésű garzonlakások a legnépszerűbbek.

Hanol Erzsébet

Hatvan négyzetméteres szekszárdi panellakásomat egy szakcsi kertes, pincés családi házra és egy alsónyéki felújított, 120 négyzetméteres családi házra cserélném. Az elképzelés ugyan több szempontból is sántít, de elméleti síkon semmi akadálya nem lenne egy ilyen jellegű cserének. Sőt, az eladott lakás közel nyolcmillió forintos árából valamicske a felújításra szoruló szakcsi épület kipofozására is futná.

Családi házat egyébként a megyeszékhely, illetve Őcsény, Várdomb, Kakasd és Sióagárd környékén keresnek leginkább a vásárlók – mondta Majoros Eszter, az OTP Ingatlanpont országos ingatlanközvetítő hálózat régióvezetője. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tranzakciós adatbázisa alapján készített legfrissebb OTP Értéktérkép elemzés Tolna megyei adataiból az is kiderül, hogy jelentősen emelkedő árak és erőteljesen csökkenő forgalom jellemezték 2012 első félévében a megye ingatlanpiacát. A statisztikák szerint az előző év első hat hónapjában több mint 15 százalékkal csökkent a lakóingatlan-adásvételek száma 2011 hasonló időszakához képest, míg az árak 5 százalékot meghaladó mértékben emelkedtek. A tavalyi esztendő első félévében így átlagosan négyzetméterenként 151 ezer forintot fizettek a lakásokért Tolna megyében.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Egy szekszárdi vagy paksi panel árából több vidéki házat lehetne venni (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Szekszárdon ezzel együtt lényeges forgalomcsökkenés volt tapasztalható. A lakóingatlannal kapcsolatos tranzakciók száma több mint 10 százalékot esett 2012 első félévében, míg az adásvételek átlagára enyhén, 3 százalékkal emelkedett 2011 hasonló időszakához képest. Az átlagos négyzetméterár 147 ezer forint volt a megyeszékhelyen 2012 első felében. – Szekszárdon a legkeresettebb lakástípus a 35-40 négyzetméteres téglaépítésű garzonlakás, legfeljebb 6 millió forintig – említette a régióvezető.

Majoros Eszter arra is kitért, hogy a megyében Paks ingatlanpiaca továbbra is tartja magát. A lakások tekintetében átlagosan 150 ezer forint körüli hirdetési négyzetméterárról lehet beszélni, illetve a városban a lakások mellett a családi házak iránt is folyamatos a kereslet. Aki viszont megszabadulna paksi házától, az az ingatlan árát több másikba is befektethetné. Van olyan eladó paksi családi ház, amelyből másfél hasonló adottságokkal rendelkező bátaszéki otthon megvásárlására tellene. A dombóvári járás falvai közt szétnézve pedig, akár 3-4 családi ház is kijönne a 20 millió forintot meghaladó összegből.

A paksihoz hasonló árfekvésű családi házat a bonyhádi járásban is találni az internetes ajánlatok között kutatva, a térség kistelepüléseiről származó ajánlatok többsége pedig 10 millió forint alatti. A tamási járás településeit böngészve szinte azonos a helyzet. Ugyanakkor egy simontornyai vagy tamási panellakás árából falun családi ház vásárolható, bár ezek sok esetben felújításra szorulnak.

Somogyban voltak a legmagasabb árak tavaly

Ami az árakat illeti, 2012 első félévében 11,39 millió forint volt az eladott lakóingatlanok átlagára – Budapestet nem számítva pedig 9,43 millió forint. Négyzetméterárat tekintve területi összehasonlításban a megyék rangsorát Somogy vezeti 201 ezer forinttal – az árak a Balaton-parti ingatlanok miatt magasak a megyében –, ettől Pest megye 13 ezer forinttal marad el, majd Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron következik 173, illetve 171 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A 100 ezres négyzetméterárat egyedül Nógrád megye nem éri el – ott átlagosan 82 ezer forintot fizettek az év első hat hónapjában egy négyzetméterért, 130 ezer alatt pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Békés és Komárom-Esztergom megyék szerepelnek. A 2011-es első félévhez képest a legolcsóbb és legdrágább megyei átlagok közötti abszolút különbség valamelyest nőtt – 2,5-szeres volt.

Ellentétes negyedévek jellemezték 2012-t

A magyarországi ingatlanpiacról elmondható, hogy az országos lakóingatlan-forgalom alacsony mértékben, három százalékkal csökkent 2012 első félévében az előző év hasonló periódusához képest. – Az időszakot két ellentétes negyedév jellemezte – mondta Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója. Míg az első három hónap a végtörlesztés következtében 10 százalékos forgalomélénkülést hozott, addig a második negyedévben az előre hozott vásárlások miatt átlagosan 15 százalékos csökkenés következett. Az igazgató hozzátette, hogy az árak alakulásánál az első negyedévet még 1,7 százalékos árcsökkenés jellemezte, a második negyedévben már csekély áremelkedést lehetett mérni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!