Közélet

2013.04.05. 12:04

Finomhangolásra van szükség a nulladik évben

Az idei a „nulladik” év az új önkormányzati finanszírozási rendszerben.

TEOL/S.K.

Bizonyos dolgok nincsenek még a helyükön, finomhangolásra van szükség, de alapvetően csak finomra – mondta lapunknak dr. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) főtitkára, a TÖOSZ tegnapi Tolna megyei polgármesteri fóruma után. A főtitkár elmondta: a kormány szándéka, hogy a működési kiadások fedezete álljon rendelkezésre, mégis sok település volt kénytelen hiánnyal tervezni. A kormány felé elvárás, hogy a hiányzó forrást biztosítsa.

A polgármesterek által megfogalmazottak alapján a legfontosabb rendezendő témák között említette a közös hivatalok dolgozói létszámát a kistelepüléseken, az óvodákat, az orvosi ügyeleteket. Rendezni kell a gyermekétkeztetés, illetve a bejáró iskolások utáni hozzájárulások elszámolását az önkormányzatok között. Megítélése szerint a minisztériumok nyitottak a felvetésekre, néhány hónapon belül úgymond kisimulhatnak ezek az ügyek.

Az adósságrendezésről elmondta: egyetértenek azzal, hogy az adósságot fel nem halmozó önkormányzatok is részesüljenek valamilyen kormányzati támogatásban. A TÖOSZ e témában is szeretne segítő javaslatokat tenni.

Húzni kell a nadrágszíjon

Peszt Attila, Udvari polgármestere, a TÖOSZ Tolna megyei tagozatvezetője elmondta: a szekszárdi vármegyeházán rendezett fórumra nemcsak a 43 megyei TÖOSZ-os település, hanem valamennyi megyei önkormányzat meghívást kapott. A faluvezető szerint a legfontosabb kérdés az önkormányzatok anyagi helyzete. Úgy érzékelik, hogy a költségvetések meglehetősen szorosak. A települések meghúzzák a nadrágszíjat, de további központi támogatásra is szükség lenne. Szerinte az önkormányzatokat inkább a reménykedés jellemzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!