Közélet

2013.09.05. 13:59

Folyamatosan gyarapodik, fejlődik a szép falucska

Eseménydús időszakot tudhat maga mögött Lengyel. Az önkormányzat sikeresen lezárta a tíz évvel ezelőtt indított szennyvízberuházást, a szűkös anyagiak ellenére az óvoda felújítását is megvalósították. Apró lépésekben ugyan, de folyamatosan haladnak előre a fejlődés útján.

TEOL

– Világmegváltó dolgokat nem tudtunk véghez vinni az elmúlt időszakban sem, de amire volt lehetőségünk, azt igyekeztük megvalósítani – összegezte Lőrincz Andrea. Lengyel polgármestere kifejtette, legfőbb feladatuk, vagyis a település működtetése mellett felújították a község óvodáját. Lecsiszolták a parkettát, kicserélték az ebédlő és a csoportszoba bútorzatát, és tisztasági meszelést is végeztek. Időszerű volt a beruházás, mert már nagyon régen történt bármiféle felújítás is az intézményben. [caption id="" align="alignleft" width="334"] A község szívügyének tekinti az óvoda működtetését. Jelenleg 21 kisgyermek jár a szépen felújított, családbarát intézménybe (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

Minderre közel egymillió forintot fordított az önkormányzat, ami több is lehetett volna a község első embere szerint, ha egy vállalkozót bíznak meg a feladattal. De nem így tettek, hanem a közmunka-program adta lehetőséget használták ki. Lőrincz Andrea ezzel kapcsolatban megjegyezte, nagyon elégedett a beosztottak hozzáállásával. Szintén a közmunkások segítségével oldották meg a ravatalozó, a templom sekrestyéjének és bejárati ajtajának lefestését. Az ő feladatuk továbbá a közterületek rendbe tétele, a fűnyírás és a parkosítás.

Lengyel azon önkormányzatok közé tartozott, akik részt vettek az állam által kezdeményezett, „A nyári diákmunka elősegítése” elnevezésű munkaerő-piaci programban. Két fiatal dolgozott náluk, hivatalsegédi feladatokat kaptak, amelyeket maradéktalanul elláttak. Lőrincz Andrea a jelentősebb eseményekhez sorolta továbbá a tíz évvel ezelőtt indított szennyvízberuházás lezárását. A község 234 millió forint hitelt vett fel, idén év elején fizették ki az utolsó részletet. Azt is megemlítette, hogy január 1-jétől közös önkormányzati hivatalt működtetnek Tevellel és Závoddal. Tapasztalatai szerint a társulás csak előnyökkel jár, példaként a könyvelési költséget említette a polgármester, amiért így nem kell fizetniük.

– Annak ellenére, hogy több millió forinttal kevesebb pénzt kapunk az államtól működésre, fennakadások nélkül éltük meg az elmúlt időszakot. Igaz, jóval kevesebb a mozgásterünk, de azzal a kicsivel, ami van, ésszerűen és megfontoltan gazdálkodunk – hangsúlyozta a község első embere. A leleményességüket igazolja az a kezdeményezés is, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő földbe burgonyát vetettek a közmunkások segítségével. Ha nem is jelentős, de valamennyi bevétele folyamatosan lesz a településnek ebből.

– Akárcsak az eddigiekben, a jövőre vonatkozóan is azt tartjuk a legfontosabbnak a képviselő-társaimmal, hogy szebbé, élhetőbbé tegyük a falut. Panaszkodás helyett inkább a feladatokra koncentrálunk és igyekszünk minél több eredményt elérni – vélekedett Lőrincz Andrea.

Nem mondanak le az összekötő út felújításáról

– A település és az óvoda zavartalan működtetése – Lőrincz Andrea a jövőbeni terveiket tekintve ezt tartja legfontosabb feladatuknak. Azt mondta, emellett a járdák felújítására, a vízelvezetők rendbe tételére és a falu szépítésére is nagy hangsúlyt kívánnak fektetni. Reményét fejezte ki, hogy lesz olyan pályázat, amelyen el tudnak indulni, mert önerőből képtelen az önkormányzat nagyobb volumenű fejlesztésre. Nem tettek le a Lengyelt Szárásszal összekötő út helyre hozataláról sem, az ezzel kapcsolatos tervdokumentációk már megvannak, abban bíznak, hogy nyernek pályázati forrást a megvalósítására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!