Közélet

2013.09.08. 09:12

Kútfúrással tárják fel a szennyezés forrását

Megkezdték a paksi és a dunakömlődi vízbázis vizsgálatát, az esetleges szennyező források feltárását.

TEOL/V.T.

A százmilliós munkát – közbeszerzési eljárást követően a Geogold Kárpátia Kft. és Geokomplex Kft. által alkotott Paks Víz Konzorcium nyerte el. A konzorcium hasonló feladatot lát el Érden és Hatvanban is.

Pakson, a munkaterület áprilisi átadása óta összegyűjtötték a rendelkezésre álló archív információkat, térképeket, meglévő kutató és vízmű kutak vízföldtani naplóit, meteorológiai adatokat, dunai vízállásokat, és elvégezték a szükséges geofizikai vizsgálatokat, elemezték a talaj összetételét, rétegezettségét, szemcseszerkezetét, kétszáz méteres mélységig – tájékoztatott Wessely Gábor.

Az önkormányzat sajtóreferense  hozzátette, hogy ezt követően – ha megkapják a szakhatósági engedélyt – 15 ideiglenes szennyezőforrás-feltáró és 17 megmaradó monitoring kutat fúrnak. Előbbieket, a vizsgálatok lezárulása után visszatömedékelik, utóbbiakat a vízmű üzemelteti a későbbiekben.

A kutakban figyelik a víz szintjét, mennyiségét, minőségét annak érdekében, hogy a vízbázisok védőterületeit  meghatározzák, az ipari és mezőgazdasági tevékenységből származó szennyezéseket csökkentsék a minőségi vízellátás biztosítsák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!