Közélet

2013.12.09. 17:29

Az eddigieknél merészebb terveket szőnek

Szembetűnő változást tapasztal a látogató Pálfán, megszépültek a középületek, a központot eddig elcsúfító üzlet is új köntöst kapott. A korábbiaknál merészebb terveket szőnek a faluban.

Vida Tünde

– Nagyon örülünk annak, hogy a falu központjában álló üzlet egy vállalkozó beruházása nyomán megújult, megszépült, reméljük sokáig működni fog. Egy másik, sokáig üresen álló üzlet is megnyílt – reagál Horváth Imre polgármester a dicséretre. Szavaiból kiderül az önkormányzat háza táján is sok a változás. Míg 2010-11-ben nem igazán történtek fejlesztések, addig most szinte egymást érik. Akkor olyan rosszul állt a költségvetés, hogy még pályázni sem tudtak. Mostanra viszont levegőhöz jutottak és beért a sok munka is, amit pályázatok előkészítésébe fektettek. A helyzeten az is javított, hogy az állam konszolidálta az adósságukat, ami nyolcmillió forintra rúgott. Most sem túl rózsás a költségvetés, de jobban mernek pályázni. Igaz azok közül is csak olyanokba fognak, ahol magas – 90-95 százalék – a támogatás. Azokhoz, amelyek nettó finanszírozásúak, hitelből tudják előteremteni a szükséges önrészt. – Kezd beérni a sok munka, amit befektettünk. Több sikeres pályázatunk eredménye már látszik – fogalmaz Horváth Imre polgármester, majd sorra veszi a közelmúlt beruházásait.

A könyvtár-teleház gyakorlatilag teljesen megújult a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány közel ötmillió forintos támogatásából. A belső berendezés cseréjéhez a könyvtár kapott támogatást, az új bútorok mellett újdonság a kicsiknek kialakított játszósarok. Összességében szebben, jobban szolgálja az igényeket az intézmény, magasabb szinten működik az eddigieknél. Rengeteg munkát fordítanak a programokra, igyekeznek többféle korosztályt, igényeket kiszolgálni. – Így is sok kritika ér bennünket – jegyzi meg a polgármester. Hozzáteszi, minden program együttműködés eredménye, s minden ötletet örömmel vesznek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Óvodások sétálnak a faluközpontban, amely megszépült hasonlóan a művelődési házhoz és a teleházhoz
[/caption]

Folyamatban van a művelődési ház felújítása is, aminek eredménye az épület külsején már látszik. Bár – mint a faluvezető mondja – fontos tény, hogy nemcsak szép külső a munka hozadéka, hanem energia megtakarítás is, a hőszigetelés eredményként alacsonyabb lesz az üzemeltetési költség. Támogatásból végzik el a felsőrácegresi iskolamúzeum állagmegóvását. Nagy munkáról van szó, önerőből nem lett volna képes rá a falu. A Magyar Vidékfejlesztési Hivataltól közel kilencmillió forintot kapnak, az önkormányzatnak az áfa összegét kell finanszírozni. Ebből a falszigetelést, a tető cseréjét és a beázás okozta károk elhárítását végzik el. Horváth Imre azt mondta, szeretnék megújítani, gazdagítani a belső tartalmat is, hogy vonóbbá, látogatottabbá tegyék a múzeumot. Ebben egyébként a Simontornya-Pálfa út megépülte is szerepet játszhat. Az, hogy szilárdburkolatot kapott ez a szakasz, javított a lakosság ellátásán. Orvosi ügyelet, mentőszolgálat tízpercnyire van, csakúgy a hivatalok. Már csak meg kell szokni, hogy nem Nagydorog és Paks felé, hanem Simontornya felé induljanak, mondja a faluvezető.

Fesztiválok éve lesz a következő esztendő

Horváth Imre azt mondta, sok kritikát kaptak, amiért a hivatal környékén kivágták a fákat. Erre azért volt szükség, mert elöregedtek, megbetegedtek, helyükre tavasszal ugyanolyan vérszilva-csemetéket ültetnek. Ez annak a jelentős fásítási, parkosítási programnak a része, amelyben több száz facsemetét terveznek elültetni. A falu határától Felsőrácegres felé egy fasor telepítésébe kezdenek jövőre. S, ha már a jövő szóba került, a polgármester elmondta, rendezvények sorát tervezik megvalósítani pályázati segítséggel a civil szervezetek. – Ha ez megvalósul, 2014 a fesztiválok éve lesz Pálfán. Ilyenre még nem volt példa. Nagyon reméljük, hogy ennek a település életére is lesz hatása – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!