Közélet

2013.12.12. 11:11

Felbecsülhetetlen értékű mosolyok

Címkék#bonyhád

Ha csak néhány órára is, de elfelejthették napi gondjaikat a hátrányos helyzetű családok. A Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat idén is több programmal támogatta a rászorulókat.

Vizin Balázs

Nagy volt a sürgés-forgás szombaton délelőtt a bonyhádi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálatnál. A helyiségbe lépve vidáman kergetőző fiatalok szlalomoztak körülöttünk. Szemmel láthatóan nagyon boldogok voltak, felszabadultan játszottak, illetve kézműveskedtek. Finom gyümölcsillat lengte be az előteret, ahol a lurkók szüleikkel és a szolgálat munkatársaival gyönyörű karácsonyi díszeket készítettek.

– Ezekért a mosolyokért érdemes programokat szervezni! – pillantott a gondjaikat egy kis időre elfeledő résztvevőkre Solymosi Anita. A Gyermekjóléti Szolgálat szakmai vezetője emlékeztetett, szervezetük minden évben életre hívja a karácsonyi játszóházat, amelyre a velük kapcsolatban álló, hátrányos helyzetű völgységi családok kapnak meghívást. Örömmel számolt be arról, hogy akárcsak a korábbiakban, ezúttal is többen hozzájárultak a program sikeréhez. A Gondozási Központ, a „Játszani Kéne Újra” Közhasznú Alapítvány, egy osztrák bank, a Magyar Vöröskereszt, a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Bíró Vilmos és a bátaszéki erdészet is a felajánlók között volt. Önzetlen támogatásukkal közel 30, Bonyhádról, Kakasdról, Kisdorogról, Tevelről, valamint Váraljáról érkezett gyermeknek és szüleiknek szereztek kellemes perceket.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Közös kézműveskedés. A fiatalok és a szülők egyaránt jól érezték magukat a bonyhádi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat rendezvényén
[/caption]

– Sajnos ezeknek a családoknak nagyon szolidak a lehetőségei, ezért igyekszünk minél több ajándékkal és szeretettel meglepni őket, és ez nemcsak a mostani akcióra igaz – hangsúlyozta Solymosi Anita. Ezt Szarvas Irén is alátámasztotta. A bonyhádi hölgy 9 éves kislányával, Viviennel érkezett a programra. Mindketten arról biztosítottak, hogy remekül érzik magukat. Vivien büszkén mutatta, mi mindent készített a délelőtt során. – Ez egy ablakdísz, amit most festettem – emelte fel a tenyerében megszámlálhatatlan színben pompázó tobozt a BÁI Széchenyi István Általános Iskola tehetséges növendéke, akitől azt is megtudtuk, hogy csupa jó jegyei vannak és gyógyszerész szeretne lenni. Eközben édesanyja azt mondta, mindig számíthatnak Solymosi Anitáékra, novemberben például tartós élelmiszerekből álló csomagot kaptak a szolgálat közvetítésével.

Az ünnepekhez közeledve megerősödik az emberekben a szociális érzékenység

– Néhány közigazgatási változást leszámítva átlagos évet zárunk – összegezte Dománszky Zoltán. A Családsegítő Szolgálat szakmai vezetője úgy vélekedett, a családok boldogulását tekintve továbbra is a tartós foglalkoztatás hiánya jelenti a legfőbb problémát. Rávilágított, a közfoglalkoztatási-program némileg árnyalja a képet – motiváló erőként hat az érintettekre, hogy munkával lényegesen több pénzhez jutnak havonta, mintha csak a szociális támogatásra támaszkodnának –, de még korántsem rózsás a helyzet. A témánál maradva megjegyezte, szoros kapcsolatban állnak a képzőintézetekkel, közös erővel igyekeznek segíteni az érdeklődőknek. De nemcsak e téren nyújtanak támogatást: az adománygyűjtéstől a jogi és a pszichológiai tanácsokig, komplex szolgáltatást biztosít a szolgálat. Dománszky Zoltán úgy tapasztalja, egyre nyitottabbak és befogadóbbak a családok, igénylik a segítségüket. Kiemelte, ez a fajta nyitottság a Közösségi Alternatívák Völgységi Impulzív Családoknak (KAVICS) című programjuknál is megmutatkozik, amelyet a Laurus Alapítvánnyal működtetnek.

– A tél mindig kritikus pont, a fűtési költségek miatt jóval több a családok kiadása. Nagyon jó és fontos kezdeményezés a kis településeket érintő szociális tűzifa program, ilyenkor minden segítség aranyat ér. Úgy látom, hogy a városokban is jó a szociális támogatások hozzáférhetősége – vélekedett a szakmai vezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!