Közélet

2013.12.15. 22:27

Használhatók az iskolaépületek, de lenne mit felújítani

Használhatók, de nem minden esetben jó állapotúak a szekszárdi járásban az iskolaépületek. A legtöbb esetben az elavult fűtési rendszer és a nyílászárók cseréjére lenne szükség.

Budavári Kata

Minden kollégiumnak úgy kellene kinéznie, mint amilyen a Szent László TISZK egészségügyi szakképzőjének leánykollégiuma. Az épületben nem is szobák, hanem lakrészek vannak, melyekhez fürdőszoba is tartozik. A diákszállást hét évvel ezelőtt uniós pénzből újították fel.

Ehhez hasonló, iskolát, kollégiumot érintő nagy beruházás viszont kevés volt Szekszárdon és környékén az elmúlt időszakban. Gerzsei Péter, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) Szekszárdi Tankerületének igazgatójától megtudtuk, a szekszárdi járás 17 településéből 14-ben működik iskola. A szekszárdiakat a város működteti továbbra is, a többit a KLIK. Ez hatvan épületet jelent. Többségükre ráférne a felújítás, elsősorban az energetikai, hiszen régiek a kazánok, a vezérlő automaták, a nyílászárók, és hőszigetelés sincs a falakon. Amelyik pedig ilyen szempontból rendben van, ott a vizesblokkokat, tantermeket kellene rendbe hozni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az egykori Ady Szakközép, ma Szent László TISZK központi épülete előtt sétálókat állvány védi a lepotyogó vakolattól (Fotó: Mártonfai)
[/caption]

– Az önkormányzatoknak annak idején nem volt több százmillió forintjuk átfogó renoválásra, néhány milliós összeget azonban időnként kiszorítottak a költségvetésből kisebb felújításokra – mondja az igazgató. Megoldást a KLIK is pályázati támogatásoktól remél. – Az épületeink ezzel együtt használhatóak, az iskolákban folyó munkát nem befolyásolják – állítja a vezető.

Többeknek szembetűnt azonban Szekszárdon a TISZK Széchenyi utcai központi intézményének, az egykori Ady Endre Szakközépiskola felállványozott sarki épülete, pontosabban az azon futó repedés. Gerzsei Péter és Juhász Gábor intézmény vezető is elmondta, az épület nem életveszélyes, belülről csak néhány repedés látszik a falon. 2000-ben, miután a sarok megmozdult, ezt a szakaszt megerősítették. Akkor a patak, ennek lefedése, illetve a nagy kamion forgalom miatt mozdult meg az épület.

Teherautók már nem járnak erre, viszont hat éve ismét mozgást vettek észre az itt dolgozók és tanulók, valószínűleg a víz alámosta az épület egy szakaszát. A működtető statikushoz fordult, a részletes vizsgálat azonban nemcsak többmilliós költséggel, de tető- és falbontással is járna. Juhász Gábor szerint nagy szükségük van erre a szárnyra, de arról is beszélt, hogy a XX. század elején kiválóan megépített polgári lányiskola fontos emléke Szekszárdnak, így mindenképpen eredeti szépségében kell megtartani.

Gerzsei Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy jó példák is akadnak, ilyen például a két éve átadott bátaszéki iskola komplexum. Itt teljesen megújult a gimnázium, új szárny is épült, a három óvoda egy helyre, ráadásul új épületbe költözött, az általános iskola pedig szaktantermekkel, technikateremmel, tankonyhával és számítástechnika termekkel bővült, korszerűbb lett a teljes fűtési rendszer, és lift biztosítja az akadálymentességet.

Jó az iskola, most konyhát építenek

Decs és Báta első embere is elégedett települése iskola épületével. Huszárné Lukács Rozália, Báta polgármestere egyenesen úgy fogalmazott: iskolájuk tökéletes. A kétezres évek elején volt itt ugyanis átfogó felújítás, több, mint 70 milliót fordíthatott a falu a fejlesztésre. Az önkormányzat már csak egy új konyha és étkező megépítésével adós, de ezzel sem sokáig. A régi TSZ konyha ebédlőjét alakítják át. Bátán százharminc iskolás van, akik a legnagyobb télben is sorban állnak a jelenlegi ebédlő előtt, meséli Huszárné Lukács Rozália polgármester. A beruházás nyolcvanmillió forintba kerül, ebből első körben harmincmillióra pályázik a falu a belügyminisztériumnál. A polgármestertől megtudtuk, ennél az épületnél az jelenti a legnagyobb gondot, hogy a lapos tető miatt beázott. A konyha és étkező a tervek szerint jövőre el is készül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!