Közélet

2013.12.02. 21:49

Tamási meghatározó város a sikeres üzletember életében

A „Tamási Város Díszpolgára” kitüntető címet 2013-ban Lakatos Benjámin vehette át az október 23-a tiszteletére tartott városi rendezvényen.

Venter Marianna

Fotós: FOTOFENYESGABOR

A kitüntetés átadásakor a következő méltatás hangzott el: Lakatos Benjamin köztiszteletben álló családjától – édesanyja fogorvos, korábban önkormányzati képviselő, édesapja korábban szintén helyi képviselő, jelenleg a város külsős alpolgármestere –  látta és tanulta, hogy a kisvárosért, ahol felnőtt, ahol élete meghatározó szakaszát töltötte bármilyen módon és eszközzel tegyen, segítse annak fejlődését akár itthonról, akár más országból.

Az élet és a munkája úgy hozta, hogy lehetősége nyílt számtalan alkalommal támogatni a várost, ezáltal hozzájárulva, hogy megépülhetett az iskola mellé az oly régóta várt sportcsarnok és várhatóan megvalósul a foci pálya fejlesztése is. Lakatos Benjamin városhoz való kötődése, a városért tett tevékenysége alkalmassá teszi a „Tamási Város Díszpolgára” kitüntető címre.

– Mit adott önnek a város, mit jelent az ön életében "tamásinak" lenni? – kérdeztük a város új díszpolgárától.

Minden ember életében talán a gyermekkor a legmeghatározóbb időszak, hiszen az ember főbb személyiségjegyei már 10 éves korára kifejlődnek. A családi háttér, az iskolai nevelés, a gyerekkori barátok mind nyomot hagynak személyiségünkön, és érzelmileg, kulturálisan, intellektuálisan ilyenkor kaphatjuk meg azon alapokat, amelyekre egész életünk során építkezhetünk. Nekem ez a meghatározó időszak Tamásihoz kötődik. A vigyázó család, elhivatott tanítóim és az első barátok mind segítettek abban, hogy azzá váltam, aki ma vagyok.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Lakatos Benjámin lehetőségeihez mérten továbbra is igyekszik részese lenni szülővárosa fejlődésének, szépülésének
[/caption]

Tamásiban töltöttem kisgyermekkori éveimet, pontosabban az óvodát és általános iskolát, amelyek az első meghatározó pontok voltak az életemben. A kisváros szerető közössége és kultúrája, az a megnyugtató környezet, amiben felnőttünk lehetőséget adott, hogy igazán élvezhessük gyermekkorunkat, miközben kiteljesedtünk, és rengeteg dolgot megtanultunk. Számomra az egyik legmarkánsabb emlék, az örök versenyszellem, amit már az általános iskolában megtapasztaltam, és ami eddigi egész életemben elkísért. Mindenben versenyeztünk, ki akartunk tűnni képességeinkkel, sikereinkkel. Mindehhez természetesen komoly képzés is társult. Különösen hálás vagyok a nagyon magas szintű matematika és fizika oktatásért, amiben részem volt és a reáltantárgyak általános megszerettetéséért, ami későbbi gimnáziumi és egyetemi éveimhez egy szilárd alapot teremtett. Tamási mindezek mellett – elsősorban - a szülői házat jelenti számomra. Ma már sajnos ritkán van alkalmam rá, de amikor sikerül, mindig nagy szeretettel és örömmel térek haza.

– Mit jelent az ön számára ez a kitüntetés?

– A fent elmondottak jelzik, hogy miért tartom komoly megtiszteltetésnek díszpolgárrá avatásomat. Elismerést kapni azoktól, akik nekünk is fontosak, mindig nagyszerű érzés. Nagyon különös élmény volt, hogy ugyanazon a színpadon vehettem át gyermekkori jó barátomtól, Ribányi József polgármester úrtól a díszpolgári kitüntetést, ahol 20 évvel ezelőtt verset mondtam rendkívül izgulva és kezeimet tördelve. Sajnos azóta nem csak e színpadon, de a művelődési házban sem volt alkalmam járni, így jó érzés volt most  belépni ifjúkori szereplésem helyszínére, mintha egyfajta időutazáson vettem volna részt.

– Hogyan képzeli a jövőt, milyen tervei vannak?

– A jövő remélhetőleg izgalmas feladatokat és eseménydús éveket tartogat számomra és cégem számára is. Amellett, hogy megpróbálok minél több időt tölteni családommal és barátaimmal, az elkövetkező egy-két év szakmai karrierem egyik legnagyobb kihívását és mérföldkövét jelenti, reményeim szerint. Célom, hogy cégünk, a MET Csoport egy európai szintű energiakereskedővé váljon.

A díszpolgári cím számomra azt jelenti, hogy a városom büszke arra, hogy egy tamási polgár egy elismert, nemzetközi cég élén ér el sikereket, de nem felejti el, hogy honnan jutott el odáig. Ez a büszkeség kölcsönös, és ezért köszönet illeti Tamási várost is, hiszen ezen sikerekben gyökereimnek is fontos része van. Továbbra is igyekszem lehetőségeimhez mérten részese lenni szülővárosom további fejlődésének, szépülésének. 

Magánszemély, szervezet, egyesület tehet javaslatot a címre

A „Tamási Város Díszpolgára” kitüntető címet a tevékenységüket nemzetközi vagy országos szinten kiemelkedően művelő személyeknek adományozható, ha származásukkal vagy munkásságukkal kötődnek Tamásihoz, illetve ha tevékenységük a város fejlődésére jelentős hatást gyakorolt. A díszpolgári cím adományozására bármely állandó tamási lakóhellyel rendelkező választópolgár, helyi egyesület vagy szervezet javaslatot tehet. A díszpolgári cím odaítéléséről a képviselő-testület minősített többséggel dönt. Naptári évente egy díszpolgári cím adományozható. A város díszpolgára jogosult a képviselő-testület ülésein tanácskozási joggal részt venni, és neve bekerül Tamási Város Díszkönyvébe.

Névjegy

Lakatos Benjámin 1976. szeptember 15-én született Pincehelyen. Általános iskolai tanulmányait Tamásiban, középiskolai tanulmányait Esztergomban, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban végezte. 2001-ben szerzett diplomát a Budapest Közgazdaságtudományi Egyetemen. Egyetemi évei alatt MBA képzés keretében kapott tanulmányi ösztöndíjat az amerikai State University of New York intézményben.

2001-től számos pozíciót töltött be a MOL csoportnál, a 2007-ben alapított MOL Energiakereskedő Kft. ügyvezetője, majd 2009 decembere óta a mára már a közép-európai régió több országában aktív, svájci központú MET Csoport vezérigazgatója, továbbá a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség Igazgatótanácsának tagja.

Jelenlég Svájcban, a Zürich melletti Wollerauban él, 7 éve nős, két gyermek, a 6 éves Noémi és az 1 éves Dávid Levente boldog édesapja.

2001-től számos pozíciót töltött be a MOL csoportnál, a 2007-ben alapított MOL Energiakereskedő Kft. ügyvezetője, majd 2009 decembere óta a mára már a közép-európai régió több országában aktív, svájci központú MET Csoport vezérigazgatója, továbbá a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség Igazgatótanácsának tagja.

Jelenlég Svájcban, a Zürich melletti Wollerauban él, 7 éve nős, két gyermek, a 6 éves Noémi és az 1 éves Dávid Levente boldog édesapja. Lakatos Benjámin lehetőségeihez mérten továbbra is igyekszik részese lenni szülővárosa fejlődésének, szépülésének -->

Címkék#Tamási
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!