Közélet

2013.12.18. 13:35

Több akciót terveznek a szelektív gyűjtés érdekében

Többféle új akcióval is igyekszik népszerűsíteni a szekszárdi önkormányzati tulajdonban lévő Alisca Terra Regionális Hulladékgazdálkodási Kft. a szelektív hulladékgyűjtést.

TEOL/I.I.

Június elején indították útjára a „Hulladékból adomány” című egyéves kampányt 12 szekszárdi civilszervezet közreműködésével. Ennek célja, hogy a háztartásokban keletkezett hulladékot a lakosság szelektálva vigye be a legközelebbi hulladékudvarba.

A mennyiséget forintosítják, és az így képződött összeget az adott hónapban preferált civil szervezetnek ajánlják fel. Az akció nem várt sikert aratott, rekord mennyiségű papír, műanyag, zöld és alumínium hulladék érkezett az udvarokba. Öt hónap alatt több mint 845 ezer forintot utalt át a cég az öt érintett szervezetnek. Az eredményhez az egyesületek  propaganda-akciói is hozzájárultak.  

Átszervezte a társaság a házhoz menő zsákos szelektív hulladékgyűjtés rendszerét. Szekszárdon minden hétfőn – a kommunális hulladékszállítás napján – a város egész területéről összeszedi a társaság a lakosság által bezsákolt műanyag, papír, fém és zöld hulladékot. Hasonló módon gyűjtik be a szelektív hulladékokat Tolnán is. Terveik között szerepel, hogy a zsákokat színes kukák váltsák fel, de az ehhez szükséges pályázati lehetőség még várat magára. 

Március 11-től kéthetente, hétfőnként gyűjtik be járatszerűen a megyeszékhelyen a lakosságtól a használt étolajat. Bátaszéken minden második szerdán, Tolnán pedig minden két hétben csütörtökön jár a gyűjtőautó. A féléves akció során 3253 kiló használt étolajat sikerült begyűjteni közvetlenül a lakosságtól, beleszámolva a hulladékudvarokba bevitt mennyiséget is. Ebből Szekszárdon 2700, Bátaszéken 189, Tolnán pedig 364 kiló veszélyes hulladéknak számító olajat gyűjtött be a társaság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!