Közélet

2014.03.27. 18:16

A csúcszsűri érzékeit is uralta a sok jó bor közül az Obsession

Ötvenkét termelő 247 bormintát adott be a szekszárdi borvidéki borversenyre, melyet csütörtökön tartottak a Babits Mihály Kulturális Központban.

TEOL/Mauthner Ilona

Fotó:

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Öt tagú csúcszsűri döntötte el, melyek a jók közül is a legkiválóbb borok (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Kelemen Erika hegybíró elmondta, a legjobb fiatal borász címért 12 nevező szállt versenybe, míg a város bora címre 26 borral neveztek. A mintákat 7 bizottság (egyenként 6 taggal) kóstolta. A bizottsági elnökök ismert szakemberek – Mosonyi Pál, Gál József, Konyári János, Koch Csaba, Bujdosó Ferenc, dr. Pásti György és Zilai Zoltán – voltak, akik az egri, soproni, villányi, hajósi, a balatoni, a kunsági és a szekszárdi borvidéket képviselték.
Gál József, a villányi Csányi Pincészet vezérigazgatója, főborásza elmondta, a minták alapján az állapítható meg, hogy a vártnál jobb eredményt produkáltak a szekszárdi borászok.

A múlt év időjárása sok fejtörést okozott a termelőknek, sok múlt a szüret optimális időpontjának a megválasztásán, illetve ezúttal nem a cukorfokot kellett vizsgálni, hanem a savtartalmat és a ph-viszonyokat. A szakember szerint tavaly több figyelmet kellett fordítani a laboratóriumi vizsgálatokra is. A fehér fajtáknál – ahol gond volt – leginkább a magas savakkal adódott probléma, illetve azok kezelésével. Gál József – aki közel 9 évet dolgozott a szekszárdi borvidéken is – úgy véli, nagyon sokat változott a borászok szemlélete, értékítélete, sokat javult az egymás közötti kommunikáció is.

A borverseny második felében egy öt tagú csúcszsűri választotta ki a legkiválóbb borok közül, hogy melyik kapja a legjobb vörösbor díjat, a választásuk idén a Szent Gaál Pincészet 2011-es Obsession névre keresztelt merlot-jára esett. A legjobb kadarkát, kékfrankost, bikavért, a város borát és a fiatal borász díjat az április 26-án megtartandó Szent György napi borünnepen hirdetik ki a szervezők.

Uralja az embert

Az idei szekszárdi borvidéki borverseny legjobb vörösbora a Szent Gaál Pincészet 2011-es évjáratú merlot-ja lett. A csúcszsűri szerint ebben a borban minden a helyén volt: az illat, a szín, a harmónia, a sav, a tannin. A nyertes bor fantázia neve: Obsession. Az angol kifejezés magyarra fordítva annyit tesz: megszállottság, rögeszme. A szakemberek szerint ez arra utal, hogy annak, aki megkóstolja, uralma alá veszi a gondolatait, érzéseit. A borverseny csúcszsűrije szerint a Szent Gaál Pincészet főborásza nagyon eltalálta ezt a bort, és várhatóan nem ez lesz az egyetlen sikere.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!