Közélet

2014.03.20. 13:00

A legmagasabb állami kitüntetést kapta meg Kováts Balázs

Robinson nem kaphat ilyen díjat, mert egyedül van, és aki egyedül van, az nem tud a többiek javára cselekedni.

Vida Tünde

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét adományozta Áder János, Magyarország köztársasági elnöke – a miniszterelnök javaslatára – Kováts Balázsnak. A paksi gépészmérnök, atomerőművi szakmérnök, címzetes egyetemi docens a kitüntetést Budapesten vette át.

Az érdemrend a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetés, amely a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató tevékenységet végző személynek adható. Kováts Balázs a méltatás szerint szerteágazó, sokrétű, magas szintű, példaértékű szakmai tevékenységért, a fiatalok felkarolásáért, a tehetséggondozásért kapta meg a rangos kitüntetést. Különleges és minden bizonnyal az országban egyedüli, hogy ő ezt másodszor vette át. Először édesapjáét, aki akkor lábtöréssel kórházban feküdt. – Ki gondolta volna akkor, hogy eltelik 13 év és saját jogon is átvehetem. Ez az életnek a csodája – fogalmazott. Azt mondta, soha nem gondolkodott azon, hogy milyen nagy jelentőségű a feladat, amibe belefog, legyen szó atomerőmű indításról, iskolaalapításról, a nukleáris energia társadalmi elfogadtatásáról, csak a dolgát tette. A sikeres pályához véleménye szerint szabadság kell. Ő legalábbis mindig vágyott az alkotás szabadságára. Szerencsésnek tartja magát, mert ez többnyire adott volt.

– Az élet megadta, vagy néha megküzdöttem érte, és amikor kezdett elfogyni, kerestem más feladatot – fogalmazott. Arról is beszélt, hogy a sikerhez közösség is kell. – Robinson nem kaphat ilyen díjat, mert egyedül van, és, aki egyedül van, az nem tud a többiek javára cselekedni – fejtegette. Esetében több közösség is segítette a termékeny életpályát, a város, az erőmű, az egész térség, az oktatási intézmények, amelyekkel kapcsolatban van, a sport világa.

Ma is aktívan

Az, hogy nyugdíjasként is aktív, nála ez nem pénz, hanem habitus kérdése és egyben családi örökség. Édesapja még 86 évesen is járt Budapestre tanítani az egyetemre. Kováts Balázs az atomerőmű társadalmi kapcsolatainak alakításában is tevékenyen részt vesz az erőművet képviselve a TEIT-ben. Dolgozott a Paks II. projekt előkészítésében is. A beruházást figyelemmel kíséri, akár egy vonat indítását. – Induláskor ott állunk a mozdonyvezető mellett, aztán ha látjuk, hogy rendben, jó felé tart, valamelyik vidéki állomáson csendben leszállunk – összegezte egyik kollégáját idézve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!