Közélet

2014.03.09. 12:59

Dombormű mutatja a teret

Címkék#Szekszárd

Tapintható láthatatlan. Ezzel a két szóval lehetne összefoglalni azt a térplasztikát, amelyet a Rotary Club Szekszárd készíttet közadakozásból a megyeszékhelyen.

TEOL/Venter Marianna

– Amint az az elnevezésből sejthető, elsősorban vakok- és gyengénlátók számára készül a térplasztika, amely tapintás útján mutatja be a megújult Béla tér szépségét látássérült polgártársainknak – mondja dr. Dobos Gyula soros elnök. – A világ számos helyén van már ilyen létesítmény, így Magyarországon is. Tudomásom szerint Budapesten, Győrben, Hódmezővásárhelyen, Orosházán, Szentesen és Csongrádon.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Dobos Gyula soros elnök a Béla térre kerülő dombormű tervivel. A projekt cégek és magánszemélyek adományaiból valósul meg (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

Az úgynevezett látást segítő térplasztikának köszönhetően a Béla téren lévő épületeket, szobrokat, egyéb tárgyakat ismerhetik meg a látássérültek. Ezzel együtt a tér szerkezetéről, panorámájáról, építészeti jellegzetességeiről, formájáról is képet alkothatnak a kicsinyített modellt kitapogatva. A plasztika az épületegyüttesek, a köztéri szobrok és a betorkolló utcák ábrázolásán kívül feliratokat – hagyományos és Braille-írással írtakat – is tartalmaz. Néha kerámia, de többnyire bronz az anyag, amiből készül egy ilyen modell. A szekszárdihoz az időtálló bronzot választották. A dombormű maga pedig egy gránit talapzatra kerül.

A projekt a megyében, illetve a megyeszékhelyen működő cégek, intézmények, valamint az itt élők számára ad lehetőséget, hogy önzetlenül támogassák ezt a nemes célt. A Rotary Club Szekszárd két hónappal ezelőtt indította útjára a programot, és nagy örömükre, eddig sikeresnek bizonyult a szervezés. A tervek szerint térplasztikán látható lesz a projektet támogató Szekszárd város-, a Rotary nemzetközi- és a Rotary Club Szekszárd címere, a gránit talapzaton pedig az adományozó cégek (100 ezer forint adományozás esetén) és magánszemélyek (10 ezer forint adományozás esetén) neve, ami természetesen nem kötelező, ha az adományozó szeretne inkább anonim maradni.

A plasztika alkotó-kivitelezője Farkas Pál szobrászművész, a dombormű viasz-változata várhatóban március végére készül el, és a budapesti nevezetes Szabó-féle öntőműhelyben nyeri el végső formáját. A térplasztika avatása a Rotary Club Szekszárd hagyományos évzáró/évnyitó rendezvényén lesz júniusban. A szervezetnek májusban is lesz egy nagy rendezvénye, Szekszárd lesz a házigazdája a magyarországi Rotary Clubok éves beszámoló és felkészítő konferenciájának, amelyre várhatóan két és félszáz vendég érkezik a megyeszékhelyre.

Eddig több mint ötven cég és magánszemély, valamint a városi és megyei önkormányzat nyújtott támogatást a projekthez, amelynek összköltsége megközelíti a 3,5 millió forint. Aki úgy érzi, hogy támogatni szeretné a kezdeményezést, az dr. Dobos Gyulánál jelentkezhet a 30/246-8603-as telefonon. A támogatókkal szerződést kötnek, amely a cégek számára lehetővé teszi, hogy adókedvezményt érvényesítsenek.

Tizenhat éve vannak jelen a város életében

A Rotary Club humanitárius világszervezet szekszárdi csoportja, a Rotary Club Szekszárd, 1998. június 20-án alakult meg Szekszárdon. Első elnöküknek, Kovács M. Józsefnek, úttörő szerep jutott a társaság elfogadtatásában, a városi közéletben. Az elnökök egy évig vezethetik a klubot, aztán egy újabb tag váltja őket. Az eltelt évek alatt jótékonysági akciók sokaságát hajtotta végre a szervezet. A teljesség igénye nélkül: segítették a magyar és az erdélyi árvízkárosultakat, számos fiatalnak juttattak ösztöndíjat, támogatták a megyei kórházat, számos alapítványt, a faddi gyermekotthont rendszeresen osztanak ajándékokat rászorulóknak. Évente jótékonysági bált is szerveznek. A megyeháza kertjében lévő Rotary emlékmű jelmondata így szól: „Ápold a múltat, és tégy a jövőért”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!