Közélet

2014.03.09. 19:54

Drámaian romlott a nők helyzete négy év alatt

A nők érdekeinek védelméért, helyzetük javításáért vonultak utcára a nők Pakson a Magyar Szocialista Párt kezdeményezésére.

Vida Tünde

A gyereket kell az elsõ helyre tenni - mondta Gurmai Zita, az MSZP Európa Parlamenti képviselõje, egyben jelöltje, tegnapi bonyhádi sajtótájékoztatóján. A politikus szerint most annak fizetjük az árát, hogy a ''90-es években bezártuk a bölcsõdéket és az óvodákat. Annak érdekében, hogy az édesanyák otthon maradhassanak. Csakhogy a XXI. század egyik legnagyobb kihívása, hogy miközben egyre tovább élnek az emberek, egyre kevesebb gyerek születik. A fiatalok ma is szívesen vállalnának gyereket, ehhez azonban a megfelelõ hátteret biztosítani kell. Magyarországon viszont jelenleg nagyon kevesen dolgoznak, fizetnek adót. Újabb bölcsõdék és óvodák építéséhez pedig az adófizetõk pénzére is szükség van. Példaként hozta fel Dániát, ahol ma a nõk nyolcvan százaléka dolgozik, mégis a második legtöbb gyerek ott születik az unióban. Ott szívesen fizetnek adót, ha tudják, hogy mire fordítják a bevételeket. Ez ma a nagy különbség a dánok és a magyarok között - vélte az Európai Szocialisták Pártja Nõszervezetének elnöke. Gurmai Zita szerint egyébként az öt éves uniós tagság bebizonyította, hogy jobb a klubon belül lenni, és azt is, hogy ha baj van, számíthatunk az unió segítségére. Mint mondta, épül az ország, és ennek az építkezésnek mindenki részesévé válhat.

Fotó: Tolnai Népújság

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az EP képviselő január 17-én Budapesten indította útjára a Nők a változásért mottójú mozgalmat (Fotó: M.D.)
[/caption]

A békésen demonstrálók – többségében nők – vörös sállal a nyakukban, Nők a változásért! feliratú transzparensekkel vonultak a lakótelep szívében, élükön a Magyar Szocialista Párt Nőtagozatának elnökével, Gurmai Zita szocialista európai parlamenti képviselővel és Heringes Anita helyi országgyűlési képviselőjelölttel. Gurmai Zita azt mondta, drámaian romlott a nők helyzete az elmúlt négy évben, többek között az alaptörvény módosítása miatt, hiszen olyan alapvetések kerültek ki abból, mint az egyenlő munkáért egyenlő bér elve. Az EP képviselő január 17-én Budapesten indította útjára a Nők a változásért mottójú mozgalmat.

Heringes Anita azt mondta, képviselőjelöltként egy sor nőket érintő célt fogalmazott meg. – Minél nagyobb női képviseletet szeretnénk elérni minden téren. Egy kis empátia, egy kis érzelem mindenhova kell – foglalta össze. Hozzátette, a gazdasági szférában, a parlamentben helyet kell kapniuk a nőknek. Ehhez viszont lehetővé kell tenni számukra, hogy gyermekvállalás után visszatérjenek. Óvoda és bölcsődefejlesztési programot kell indítani, nyugodt, megbecsült pedagógusokra van szükség, vázolta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!