Közélet

2014.03.07. 18:41

Feloszlott a Vöröskereszt elnöksége – személyi ok áll a háttérben

Címkék#Paks

Egy éve felfüggesztette, a napokban pedig végleg befejezte munkáját a Vöröskereszt paksi elnöksége. A teljes vezetőség lemondott, mert nem tudja továbbra sem elfogadni azt, ahogyan a korábbi városi titkártól megvált a szervezet.

TEOL/Vida Tünde

Dr. Csuta Tamás elnök – egészen pontosan exelnök – tájékoztatta lapunkat arról, hogy feloszlott a karitatív szervezet paksi vezetősége. Mint mondta, változatlanul méltatlannak tartják azt, ahogyan Ferencziné Vesztergombi Klárának távoznia kellett. – Továbbra sem tudjuk elfogadni sem a tényét, sem a körülményeit annak, ahogyan a titkártól megváltak, annak ellenére, hogy a jogszerűségét nem vitatják. Ezt egyébként a munkaügyi bíróság döntése alá is támasztotta, a volt titkár első és másodfokon is elveszítette a pert.

Miként dr. Csuta Tamás felidézte, nagyjából egy esztendeje a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatósága gazdasági megfontolásokra és felső utasításokra hivatkozva 6 órára akarta csökkenteni Ferencziné Vesztergombi Klára addig 8 órás munkaidejét, ami persze bércsökkenéssel is járt, a dolgozó ezt nem fogadta el. A paksi vezetőség is kifogásolta, mondván, hogy 25 éven át végezte munkáját, ami ellen kifogás nem volt.

Szerintük arra is tekintettel lehetett volna a megyei vezetés, hogy csupán egy-két éve hiányzott a nyugdíjhoz szükséges 40 éves munkaviszonyhoz. A volt elnök azt mondja, méltóságon aluli eljárás ez egy karitatív világszervezet esetében. Azt is nehezményezik, hogy őket, akik önként vállalták a szervezet népszerűsítését és a vele járó munkát, bohócként kezelték, azaz semmibe vették a szavukat. Senki nem tájékoztatta őket a tervezett munkaidő-csökkentésről, amikor kifogást emeltek, meg sem hallgatták őket.

– Nem vagyunk arról sem tájékoztatva, hogy hogyan képzelik a paksi szervezet munkáját, nem állunk semmilyen kapcsolatban a megyei igazgatósággal. Úgy döntöttünk, hogy ilyen körülmények között nem dolgozunk – szögezte le a távozó elnök, aki felettébb érdekesnek nevezte azt, hogy a Vöröskereszt Tolnai Megyei Szervezete minap álláshirdetést jelentetett meg, két munkatársat kerestek nyolcórás foglalkoztatásra.

Gulyás Katalin, a Magyar Vöröskereszt Tolna megyei igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy eddig a meglévő létszámmal, helyettesítéssel oldották meg a területi munkatársi feladatokat. Rövidesen hatórás, részmunkaidős állást hirdetnek a paksi területre, és új vezetőség választására is sor kerül. A személyi problémák ellenére a munka zökkenőmentes volt, az önkéntesek továbbra is kiemelkedően végezték tevékenységüket, szervezték a véradókat, közreműködtek a véradások lebonyolításában, figyelmet fordítottak a sokszoros véradók megbecsülésére. – Sajnos a befejezett véradások száma a megyében, így Paks területén is 10 százalékkal csökkent, a véradók önzetlenségének, az önkéntes és a főállású véradószervezők fáradhatatlan munkája ellenére – tájékoztatott Gulyás Katalin.

Számos sikeres rendezvény áll a paksi szervezet háta mögött

Mozgalmas volt az elmúlt év a paksi városi szervezethez tartozó településeken. Kiemelt esemény volt a Sárszentlőrincen szervezett egészségnap, ahol a vöröskereszt önkéntesei a színes és hasznos előadásokat tartottak, a rendezvény keretében véradásra is lehetőség nyílt. Dunaszentgyörgyön szintén nagysikerű egészségnapot tartottak. Dunaföldváron folytatva a hagyományt megszervezték a közel 20 éves múltra visszatekintő ifjúsági tábort. A Duna 13 program Tolna megyében Bátán és Dunaföldváron zajlott. Dunaföldváron a nyári tábor idején tisztítószer adományt adtak át a rászorulóknak, a gyermekek műsorral köszönték meg a védekezésben résztvevők munkáját. Közel 50 fő részére tartott lakossági tájékoztatót a Vöröskereszt Tolna Megyei Szervezete a katasztrófavédelmi igazgatósággal. Nem maradtak el az elsősegélynyújtó tanfolyamok, versenyek, véradóünnepségek, véradóbálok sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!