Közélet

2014.03.27. 17:54

Földbizottságok döntenek helyben az értékesítésről

Május elsejétől kulcsszerepbe kerülnek a helyi földbizottságok, melyek feladata a földpiaci forgalom ellenőrzése.

TEOL/M.I.

Minden településen létre kell hozni e testületeket, amelyek május elseje után beleszólást kapnak abba, hogy egy-egy földadásvételi ügylet létrejöhet-e vagy sem. A bizottságok 3-9 tagúak lehetnek a településekhez tartozó földterület függvényében, áll az új földtörvényben. A tagságot a kormány rendelete szerint áprilisban kell megválasztani.

A helyi földbizottságokat minden magyar településen létre kell hozni, május 1. után kezdik működésüket. Az 1000 hektárnál kisebb mezőgazdasági területtel rendelkező településeken a testületekbe három, az 1000-5000 hektár között öt, 5000 hektár felett hét, míg 15 000 hektár felett kilenc tagot választanak.

Tolna megyében is nagy érdeklődés övezi a helyi földbizottságok megalakulását. Kérdésünkre az agrártárcánál elmondták, a helyi jegyzőknél lehet jelentkezni azoknak, akik tagok szeretnének lenni a bizottságokban. A jegyző közreműködésével, többségi szavazattal választják majd ki azokat a személyeket, akik bekerülhetnek a grémiumba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!