Közélet

2014.03.01. 18:40

Guruló hógolyóként nőtt az ökocsoport

Jubilált az ÖKO Munkacsoport Alapítvány. Konferenciát rendeztek, hogy megismerjék a kormányzati, tudományos szándékot, irányzatokat.

Vida Tünde

Akár a hógolyó, kicsiként indult és egyre nagyobb és nagyobb lett – mondja az ÖKO Munkacsoport Alapítványról Jantnerné Oláh Ilona. Az óvónő kitalálója, első perctől vezetője a civil szervezetnek, amelyhez mindenki tudása, tehetsége szerint tett hozzá. Az ötlet, hogy létrehozzanak ismereteik bővítésére és az általuk vallott eszmék terjesztésére a Hétszínvirág óvodában merült fel.

– Nem vagyunk radikális zöldszervezet, minket az vezérel, hogy itt és most, mit tehetünk – hangsúlyozta. Előbb a munkát kezdték el, ismeretterjesztő előadást, felnőtteknek szóló környezetvédelmi vetélkedőt rendeztek, közben merült fel az igény egy civil szervezet, konkrét alapítvány létrehozására, hogy programjaikhoz támogatókat toborozhassanak. A bejegyzésnek ugyan tavaly volt tizenöt éve, de az ebből az alkalomból szervezett konferenciát technikai okok miatt tegnap tartották. Az előadások azt szolgálták, hogy megismerjék a kormányzati, tudományos szándékot, irányzatokat a környezetvédelem terén annak érdekében, hogy maguk is jó irányt szabhassanak további tevékenységüknek. A szervezet ugyanis azt vallja, hogy a hagyományok megtartása mellett mindig kell új utakat is keresni.

Hagyományból egyébként akad bőven az alapítvány háza táján. A Szeresd, óvd és védd elnevezésű környezetvédelmi vetélkedőt több mint 15 éve, a Séta az egészségért akciót 12 éve rendezik. Népszerű az Életfa program, amelyben újszülött gyerekek kapnak facsemetét, és a Föld napja kapcsán hirdetett rajzpályázatuk is városi szintű. Az alapítvány vezetője azt mondja, támogatót is mindig találnak, jó célhoz tapasztalatai szerint mindig lehet. A város több környezetvédelemmel foglalkozó szervezetével jól megférnek egymás mellett, mert mindenkinek megvan a maga profilja. Az ÖKO Munkacsoport – lévén tagjai legtöbbje pedagógus – a szemléletformálásban, környezeti nevelésben erős.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!