Közélet

2014.03.25. 18:01

Iskolapélda lett a program

Mit tehetünk a családokért az iskolában? – e címmel tartott előadást hétfőn Szekszárdon Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes, a programot kidolgozó Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület szakmai vezetője.

TEOL/Vizin Balázs

Fotó:

– A család jelentősége nem csupán abból áll, hogy a helyes családi élet kialakításával elősegíti a gyermek fejlődését, fokozatos önállósulását, vagy a különféle közösségekbe való beilleszkedését. A család mindezen túl olyan lelki-érzelmi atmoszférát képes megteremteni, amelyben a szocializációs feladatait, kötelezettségeit a leghatékonyabban tudja megvalósítani – idézett a „Boldogabb családokért” családi életre nevelés (CSÉN) program filozófiájából Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes. A kezdeményezést kidolgozó Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület (SZÉK) szakmai vezetője kifejtette, a családi életre nevelés során olyan élményeket és elsajátított magatartási mintákat adnak át a gyermekeknek, amelyek alaposan beivódhatnak személyiségük legmélyebb rétegeibe.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes szerint nem elég csak elképedni, tenni is kell a változtatás érdekében (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]Fontosnak tartják, hogy a találkozók során a leglényegesebb, a család működésével kapcsolatos sajátosságokat és szabályszerűségeket emeljék ki, törekedve a családias jelleg kialakítására, értékrendszerek, tradíciók, szerepek tisztázására. – Egy jól szocializált és a családi életre felkészített személyiség, ha szülővé válik, – nagy valószínűséggel – megfelelően betölti a szerepét, e témában pedig ez a legfontosabb cél – világított rá a szakmai vezető.

A foglalkozásokon – kötött előadás helyett – beszélgetnek a diákokkal, az új ismereteket a közös munka során fedezhetik fel a növendékek. Ehhez az újszerű szemléletmódhoz interaktív gyakorlatokat, drámapedagógiai elemeket alkalmaznak. Egy úgynevezett családhálót „szőnek” országszerte, hogy minél ismertebb legyen kezdeményezésük, és egyre több helyről csatlakozzanak hozzá. Kérdésünkre elmondta, Tolna megyében még gyerekcipőben jár a program, de Szanyóné Lóki Gabriella és munkatársai mindent megtesznek, hogy népszerűvé váljon: néhány iskolában már tartottak bemutató órákat, és felajánlották módszertani segítségüket.

SZAVAZZON A JOBBOLDALI HASÁBBAN!

– Sajnos ismerjük a válások nagy számát – folytatta Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes –, de ennél a statisztikánál nem elég csak elképednünk, tennünk is kell a változtatás érdekében. Ilyen módon a házasságokat nem csak akkor célszerű előtérbe helyezni, amikor családterápiára van szükség, hanem akkor is, amikor a boldogság megőrzésének lehetőségei kerülnek napirendre. Ezért jó, ha már iskolás korban megkapják a fiatalok azokat az impulzusokat, ismereteket, amelyek által kifejlődnek a tartós párkapcsolathoz szükséges képességeik, készségeik. A szakmai vezető hangsúlyozta, nagyon jók a program visszajelzései.

A Nemzeti Alaptantervben is szerepel a program

Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes 1990-ben kezdett el egy ismeretterjesztő programot Kecskeméten a tüneti-hőmérőzés természetes családtervezés témában. Általános és középiskolákban 1993 óta tartanak családtervezéssel, felvilágosítással és családi életre felkészítéssel kapcsolatos órákat. Az idő előrehaladtával nőtt az igény a szokványostól eltérő iskolai felvilágosító órák iránt. A kecskeméti innováció ma már országos mintaprogramként szolgál, a minősítést 2008-ban kapta meg a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Esélyegyenlőségi szakállamtitkárától. Sőt, 2013 szeptemberétől – mint kiemelt fejlesztési terület – szerepel az új Nemzeti Alaptantervben is.

Átfogó ismeretanyaggal gazdagodnak az ifjak

A program célja, hogy a fiatal ismerje meg, fogadja el és szeresse önmagát. Legyen egészséges öntudata, önbecsülése és érdekérvényesítő képessége. Ismerje saját képességeit, az együttélés szabályait, legyen tisztában azzal, hogy döntően önmaga saját sorsának irányítója. Képes legyen másokra odafigyelni, elfogadni, szeretni. Legyen nyitott a társas kapcsolatokra. Fel kell készíteni őket a nemi szerep vállalására, a pozitív emberi értékek közvetítésére, az embertársakért való felelősség érzésére. Továbbá az örömteli kapcsolatok kialakítására és arra, hogy tudjon helyesen dönteni. Mindezek mellett még számos hasznos információval szolgálnak számukra.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!