Közélet

2014.03.04. 07:16

Jó évet zárt a vármúzeum

Egy éve annak, hogy a Simontornyai Vármúzeum a város önkormányzatának fenntartása alá került. A színes programkínálat számos látogatót vonzott.

Venter Marianna

– Tavaly január elsején került az önkormányzat fenntartásába a vár, azóta jómagam irányítom az itteni munkát, kezdetben megbízással, július elsejétől már kinevezéssel. A vár épülete a benne lévő bútorokkal, a kiállítás tárlóival, az irodai gépekkel, eszközökkel együtt a magyar állam tulajdona, a használat joga pedig Simontornya önkormányzatáé. A kiállított anyag, a műtárgyak, gyűjtemények a Wosinsky Mór Megyei Múzeum tulajdonában állnak néhány más múzeumból kölcsönzött tárgy kivételével. Alapító okiratunk szerint muzeális intézményként működünk, saját gyűjteményünk,  gyűjtőkörünk nincs – kezdi Máté Imréné múzeumpedagógus, az intézmény igazgatója.

Mint megtudtuk, az eltelt egy év során a korábban megszokott módon fogadták folyamatosan a látogatókat, és szervezték programjaikat. Tavaly a vár adott otthont a városi és iskolai rendezvényeknek addig, amíg a művelődési ház felújítása zajlott. Az állandó kiállítások mellett májusban és októberben volt időszaki kiállítás, jelenleg Reisz Tamás emlékkiállítását láthatja a közönség, május közepéig.

A látogatók száma 2013-ban hasonló volt az előző évihez, ami azt mutatja, hogy a megváltozott formában is jól látták el feladataikat. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnak köszönhetően a vajtai  Erzsébet-táborból szervezett formában rendszeresen érkeztek gyermekcsoportok. Számukra a várlátogatás mellett foglalkozásokat is tartottak tíz héten át heti egy napon. A több mint kilencszáz gyerek okításában a város általános iskolájának tanítónői és önkéntes diákjai segítettek. A múzeumpedagógiai programokat idén is folytatják, a helyi osztályokon túl a kiránduló csoportoknak is tartanak múzeumi órákat, foglalkozásokat, és ezúttal is lesz nyári foglalkoztató tábor. Megkezdte próbáit a színjátszó csoport, akikkel a nyár elejére Kovács Dominik-Kovács Viktor darabját, a Furmányos Ágosnét szeretnék színpadra állítani.

 – A vár legjelentősebb eseménye az immár harmadik alkalommal megszervezett Vár napja, amelyet az idén május 17-ére tervezünk. Örömmel tapasztaltuk, hogy vannak már visszatérő vendégeink is, és a helybéliek körében is egyre népszerűbb ez a program. Külön meg kell említenem a helyi hagyományőrző csapatot, akik a szervezés nagy részét magukra vállalták, a Vár napja nélkülük nem is jöhetett volna létre – mondja Máté Imréné.

Tartottak még ezen kívül három családi napot, ahol a gyermekprogramok mellett a felnőttek is találtak maguknak szórakoztató elfoglaltságot. A kínálatban szerepelt irodalmi- és zenei program, mindez az igényes szórakoztatás jegyében. A nyári színház pedig, ahogy az már lenni szokott, sokakat vonzott a várba. Az sem utolsó szempont, hogy az esztendőt nyereséggel zárták. Az állami támogatás, valamint a belépőjegyek és a szolgáltatások díjaiból befolyt összeg magasabb volt, mint a személyzet bérére, és a dologi kiadásokra fordított összeg.

A vár egy éve a számok tükrében

A tavalyi évben 11 387 múzeumlátogatót fogadtak, a rendezvényeken 4 380 ember vett részt, tehát összesen 15 767 látogatót számlált a Simontornyai Vár. Múzeumpedagógiai foglalkozásokat összesen 165 alkalommal tartottak, 265 nevelő kíséretével összesen 3867 gyermek látogatott el az intézménybe. Uniós forrásból múzeumi programok szervezésére 9,7 millió forintot nyertek, az összeget 2013. március 1. és december 31. között használták fel, a projektnek jelenleg a végelszámolása zajlik.

Újdonságokat terveznek az ajánlatukba

Jelenleg egy pályázat beadására készülnek, amely lehetővé tenné a Simontornyai FesztiVÁR elnevezésű rendezvénysorozat létrehozását, így a Vár napja és a színházi előadás mellett számos kulturális, tudományos és szórakoztató programmal, koncertekkel várhatnák az érdeklődőket Az idén is bekapcsolódnak az országosan meghirdetett programokba, így a simontornyai várban  is lesz Múzeumok Éjszakája, Múzeumok őszi Fesztiválja, de természetesen új kiállításokat is nyitunk a művészetkedvelők örömére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!